Todorić sudu u Londonu sutra predstavlja nove dokaze

24.10.2018.

19:34

Autor: D.M./HRT

Foto: arhiva, Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: arhiva, Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sutra će se na sudu u Londonu održati ročište na kojem bi trebala biti donesena konačna odluka o tome hoće li Ivici Todoriću biti odobrena žalba na izručenje Hrvatskoj.
Sutra će se na sudu u Londonu održati ročište na kojem bi trebala biti donesena konačna odluka o tome hoće li Ivici Todoriću biti odobrena žalba na izručenje Hrvatskoj. Odluku će sutra u 10.30 po lokalnom vremenu izreći sudac Duncan Ouseley.

- VIDEO: Ivica Todorić uhićen pa pušten uz jamčevinu od 100.000 funti
- VIDEO: Todorić bježao pred kamerom HRT-a
- Britanska odvjetnica: Todorić bi doživotno mogao biti slobodan u Londonu

Odluka Visokog suda na Todorićev zahtjev za pravo na žalbu na prvostupanjsku presudu prema kojoj treba biti izručen Hrvatskoj očekivala se 6. rujna, ali je njegova obrana dobila dodatno vrijeme tvrdeći da imaju nove dokaze. Todorić se na ročištu 6. rujna pojavio u društu novih odvjetnika - Cherie Blair, supruge bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira i Jamesa Hinesa, odvjetnika specijaliziranog za gospodarske prijevare i izručenja.Todorićev novi odvjetnik James Hines zatražio je na tom ročištu dodatno vrijeme za podnošenje zahtjeva na pravo na žalbu, tvrdeći da imaju nove dokaze. Odvjetnik Hines, koji je jedini govorio, spomenuo je u svom obraćanju iskaze USKOK-u koji su procurili u javnosti i aferu Hotmail te rekao da se nada da će moći dokazati utjecaj političara na istragu. Sudac je odobrio zahtjev Todorićeve obrane i zakazao novo ročište na kojem će obrana imati sat vremena za iznošenje skice novih dokaza. Sudac je izričito naglasio da to moraju biti novi dokazi, a ne preformuliranje starih dokaza koje je odbacio prvostupanjski sud u presudu 23. travnja, kojom je odlučeno da Todorić treba biti izručen Hrvatskoj.

Ukoliko obrana uspije predstaviti nove dokaze sud može Todoriću odobriti žalbeni postupak što bi značilo da bi on u Velikoj Britaniji mogao ostati još najmanje godinu i pol do dvije. Druga je opcija da se potvrdi prvostupanjsku odluku iz travnja kada je sud odlučio da nema političkog progona i da Ivicu Todorića treba izručiti Hrvatskoj. U tome slučaju će se agencije Velike Britanije i Hrvatske dogovoriti izručenje. Hrvatska policija bi u roku deset dana trebala bi prepratiti iz Londona u Zagreb, tj. u istražni zatvor Remetinec kojeg mu je prije godinu dana odredio sud zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke. Bit će zanimljivo čuti koji su novi argumenti koje će sutra na sudu iznjeti 'ojačana' Todorićeva obrana, javlja naša reporterka Silvana Skočajić.Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot u prvostupanjskom postupku odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona. Todorićeva obrana je kroz svjedočenja dvoje svjedoka nastojala dokazati postojanje političkih motiva za njegov progon, zatim da u Agrokoru nije bilo financijskih nepravilnosti te da DORH još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice.

Todorić je uhićen lani 7. studenog u Londonu, kamo se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza. Prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja Todoriću su određene nešto strože mjere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan, umjesto dvaput tjedno kao prije presude te ne smije napuštati svoj stan između 21 i 7 sati.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!