08:14 / 06.09.2018.

Autor: I.M./Hina

Todoriću ročište odgođeno do sredine listopada

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Visoki sud u Londonu odobrio je Ivici Todoriću odgodu od 28 dana. Prihvaćen je zahtjev njegova odvjetnika Jamesa Hinesa te će se iduće ročište održati 15. listopada.
Londonski visoki sud odgodio je do sredine listopada ročište na kojem će se odlučivati o još jednom zahtjevu za pravo na žalbu osnivača Agrokora Ivice Todorića na odluku o izručenju Hrvatskoj, a na zahtjev njegova odvjetnika Jamesa Hinesa koji tvrdi da ima nove dokaze. 

Todorićev novi odvjetnik James Hines zatražio je dodaatnih 28 dana za podnošenje zahtjeva na pravo na žalbu, tvrdeći da imaju nove dokaze. Spominjao je i i aferu 'Hotmail' i nove momente. Sudac je odobrio taj zahtjev i zakazao novo ročište u tjednu koji počinje 15. listopada.

VIDEO: Todorić bježao pred kamerom HRT-a

Na tom ročištu obrana će imati sat vremena da iznesu skicu novih dokaza, a sudac je izričito naglasio da to moraju biti novi dokazi, a ne preforumilranje starih dokaza koje je odbacio prvostupanjski sud u presudu 23. travnja, kojom je odlučeno da Todorić treba biti izručen Hrvatskoj. Sud bi tada trebao odlučiti hoće li prihvatiti zahtjev Todorićeve obrane. Ako ga prihvati, tada počinje žalbeni proces koji može potrajati, a ako ga odbaci, provostupanjska odluka postaje pravomoćna i slijedi izručenje.U izjavi novinarima, Ivica Todorić se zahvalio engleskom sudu na, kako je rekao, pravednoj odluci. Dobili smo vremena kako bismo se dobro pripremili i došli do istine. To nije samo moja pobjeda, to su pobjede svih koji se bore protiv korupcije u Hrvatskoj. Njima čestitam jer zajedno idemo naprijed da razotkrijemo ono što u Hrvatskoj i regiji ne vrijedi, rekao je.

Njegova odvjetnica Cherie Blair izjavila je da će sljedeći mjesec predmet biti ponovno pred sudom. To će nam pružiti mogućnost da prikažemo sve činjenice o događajima u Hrvatskoj, izjavila je Blair.Todorić se na sudu pojavio u društvu novih odvjetnika -  Cherie Blair, supruge bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira i Jamesa Hinesa, odvjetnika specijaliziranog za gospodarske prijevere i izručenja. S njim su bili i hrvatski odvjetnici Jadranska Sloković i Čedo Prodanović. Odvjetnik Hines, koji je jedini govorio, spomenuo je u svom obraćanju iskaze USKOK-u koji su procurili u javnosti i aferu Hotmail te rekao da se nada da će moći dokazati utjecaj političara na istragu. "Vjerujem da smo danas u boljoj poziciji", rekao je odvjetnik Hines.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je kako misli da sve ide prema izručenju, a ako se dogodi, tada je stvar tehnike kako to izrealizirati između Hrvatske i britanskog nadležnog tijela, rekao je. Ministar gospodarstva Darko Horvat uvjeren je da je nagodba bila dobro rješenje.

Angažman novih branitelja nije samo manevar za kupovanje vremena, kaže odvjetnik Berislav Živković. "Svjetski poznata odvjetnica Cherie Blair predstavlja jedan vid 'pritiska' i na sud. Znate, kad se takav odvjetnik, odnosno takav odvjetnički tim pojave, to ipak pomalo pojačava određene argumente obrane", kaže Živković. Inače jedan sat rada odvjtnika takvog 'kalibra' košta i do tisuću funti.Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona. Todorićeva obrana je kroz svjedočenja dvoje svjedoka nastojala dokazati postojanje političkih motiva za njegov progon, zatim da u Agrokoru nije bilo financijskih nepravilnosti te da DORH još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice. "Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji progona. Prihvaćam da afera Agrokor ima političku dimenziju, budući da on predstavlja 15 posto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije rađen pod političkim pritiskom", stoji u prostupanjskom obrazloženju presude sutkinje Arbuthnot.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!