14:47 / 25.11.2020.

Autor: I.Z./Hina

Tokio traži od građana da izbjegavaju sve "nepotrebne" izlaske

Foto: Kim Kyung-Hoon/REUTERS

Foto: Kim Kyung-Hoon/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Japan je imao relativno slabu epidemiju Covida-19, s 2000 umrlih i 135.400 zaraženih te nije nametnuo strogu karantenu kakve su bile u drugim zemljama.
Tokijska guvernerka zatražit će od građana da izbjegavaju sve nepotrebne izlaske, te da se mjesta koja poslužuju alkohol rano zatvore, dok se zemlja bori s rekordnom zarazom, javili su danas lokalni mediji. ➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Japan je imao relativno slabu epidemiju Covida-19, s 2000 umrlih i 135.400 zaraženih te nije nametnuo strogu karantenu kakve su bile u drugim zemljama.
Međutim sada se bori s trećim valom te je proteklih dana zabilježio rekordne dnevne brojeve zaraženih. Ni jedan guvernerkin novi poziv neće podrazumijevati kazne za nepridržavanje. Čak i izvanredno stanje proglašeno u proljeće tijekom naglog porasta zaraza nije uključivalo kazne za one koji su se oglušili o pozive da ostanu kod kuće.

Tokio je zbog zaraze već podignuo razinu upozorenja na najvišu unutar ljestvice od četiri razine, a nacionalna televizija NHK prenijela je da će guvernerka Yuriko Koike sada pozvati stanovnike da se "suzdrže od svih izlazaka koji nisu potrebni niti hitni". I drugi lokalni mediji izvijestili su o očekivanom guvernerkinu pozivu, dodajući da će također zatražiti da se mjesta koja poslužuju alkohol zatvaraju u 22 sata, počevši od subote, otprilike tri tjedna.

Tvrtke koje se pridržavaju uvjeta moći će dobiti naknadu. Premijer Yoshihide Suga rekao je prošli tjedan da je Japan u "maksimalnoj pripravnosti" zbog virusa, a njegova vlada prisiljena je na zaokret u kontroverznoj kampanji domaćeg turizma. U početku je ustrajala na tome da neće smanjivati takozvanu kampanju Go To, ali je preokrenula smjer i omogućila pojedinim regijama da same izaberu žele li odustati. Iz programa koji subvencionira putovanja unutar zemlje u pokušaju da pomogne turističkoj i hotelijerskoj industriji dosad su isključeni teško pogođena Osaka i grad Sapporo na sjeveru zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!