Tone smeća iz tri države u Drini kod Višegrada

26.01.2023.

13:24

Autor: B.A./HRT

Fotografije prikazuju zabrinjavajuće prizore jedne od najljepših rijeka u regiji

Fotografije prikazuju zabrinjavajuće prizore jedne od najljepših rijeka u regiji

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Radnici Hidroelektrane Višegrad u Bosni i Hercegovani počeli su uklanjati tone smeća koje su se nakupile na rijeci Drini, o čemu su ovih dana izvještavali brojni mediji, uključujući Associated Press.

Fotografije prikazuju zabrinjavajuće prizore jedne od najljepših rijeka u regiji, na dijelu poznatom kao Drinsko jezero. Radi se o otpadu koji je vodnim putovima onamo stigao iz tri države - Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Lokalni mediji pišu kako je taj problem aktualan već godinama.


Smeće poput plastičnih boca i automobilskih guma zadržavaju barijere postavljene kako bi se omogućio nesmetan rad hidroelektrane, koja se nalazi blizu granice sa Srbijom i Crnom Gorom.


Dejan Furtula iz Eko Centra Višegrad rekao je da se tijekom proteklih dana nakupilo oko 10.000 kubnih metara smeća, objavio je AP prošli tjedan. Ista količina izvučena je proteklih godina iz tog dijela rijeke.


Izvlačenje smeća u prosjeku traje šest mjeseci, a ono završi na višegradskom smetlištu, koje, kaže Furtula, nema dovoljan kapacitet ni za gradski otpad.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!