Toplinski val u Sredozemnom moru prijeti ekosustavima

30.07.2022.

14:07

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

ilustracija

ilustracija

Foto: - / Pixabay

Visoke temperature diljem Europe ovaj su mjesec potaknule morski toplinski val u Mediteranu koji bi u sljedećim tjednima mogao opustošiti ekosustave i dovesti do nestanka niza vrsta, upozoravaju znanstvenici.

Ekstremna vrućina proteklih tjedana uzrokovala je šumske požare i dovela do tisuća smrti diljem Europe, no visoke temperature ne štete samo životu na kopnu. Topliji zrak zajedno s promjenjivim morskim strujama i stabilnom površinom mora ugrijao je obalne mediteranske vode za nekoliko stupnjeva iznad prosječne temperature koja iznosi između 24 i 26 stupnjeva u ovo doba godine.

More između španjolskih Baleara i talijanske obale je 5 stupnjeva toplije nego u isto vrijeme prošle godine, objavila je španjolska meteorološka agencija AMET te upozorila da će temperature oko španjolske obale biti za 3 do 4 stupnja više najmanje do sredine kolovoza.

Vlasti u Cabo de Gati, na jugoistoku zemlje, izvijestile su kako je ondje u ponedjeljak zabilježena najviša temperatura mora u posljednjih deset godina, 28 stupnjeva.

Morski toplinski valovi, mnogo manje istraženi nego oni kopneni, sve su češći zbog klimatskih promjena te stvaraju dodatni pritisak na ekosustave već pogođene pretjeranim izlovom ribe i onečišćenjem plastikom.

Oceanolog Jean-Pierre Gattuso rekao je za Reuters da je temperatura mora u blizini francuskoga grada Nice 25. srpnja iznosila 29,2 stupnja, što je za 3,5 stupnjeva više nego istoga dana prošle godine.

- Ovo je apsolutni rekord od najmanje 1994., a vrlo vjerojatno i prije toga, izjavio je.

Oceani i mora su neka vrsta spužve za toplinu, objašnjava Gattuso. Morski toplinski valovi pogađali su Mediteran i od 2015. do 2019., dovodeći do nestanka morskog života, navodi studija španjolskog Instituta za maritimne znanosti. No, upozorava Gattuso, ovaj put su dulji i magnituda im je viša. Najavio je propadanje ekosustava u kolovozu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!