Toplinski val uzrokovao je veću stopu smrtnosti od normalne u južnoj Italiji

07.08.2023.

14:19

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Socrates Baltagiannis / DPA/Pixsell

Središnje i južne regije u Italiji zabilježile su nakon toplinskog vala u srpnju sedam posto više smrtnih slučajeva nego što je to bilo ranijih godina, pokazuju u ponedjeljak podaci ministarstva zdravstva, dok su se vatrogasci borili s požarima na Sardiniji, a tuča i poplave pogodile sjeveroistok zemlje.

Italiju je, kao i ostatak južne Europe, pogodio toplinski val prošlog mjeseca s visokim temperaturama koje su dovele do povećanog rizika od požara i smrti.

U zadnjem mjesečnom izvješću talijansko ministarstvo zdravstva istaknulo je učinke ekstremnih temperatura na stopu smrtnosti u zemlji u srpnju u usporedbi s prosječnom stopom zabilježenom u istom razdoblju od 2015. do 2019. godine.

Primijećeno je da su rekordne temperature od preko 40 stupnjeva Celzijevih uzrokovale više smrtnih slučajeva od očekivanog u populaciji od 75 godina i više.

Povećana stopa smrtnosti bila je posebno očita u južnim gradovima kao što su Bari, Catania i Reggio Calabria.

S druge strane stopa smrtnosti u gradovima na sjeveru zemlje, koji je bio manje izložen toplinskom valu, bila je 14 posto niža od dosadašnjeg trenda.

Unatoč popuštanju vrućine, nastavljaju se evakuacije na Sardiniji


Vrućina je popustila, no u nedjelju su vatrogasci evakuirali više od 600 ljudi s istočne obale otoka Sardinije.

Nakon 60 intervencija prethodne noći, nastavljeno je gašenje požara u pokrajinama Nuoro i Cagliari, rekli su u ponedjeljak vatrogasci.

U sjeveroistočnoj regiji Friuli Veneziji Giuliji slike pokazuju ulice prekrivene tučom nakon snažne oluje u nedjelju.

Vatrogasci su pomogli ljudima da se sklone od poplava.

Regija graniči sa Slovenijom, koja je također pogođena poplavama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!