10:35 / 15.05.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Tornada poharala dvije kineske pokrajine, 12 mrtvih, stotine ozlijeđene

Grad Wuhan nakon tornada

Grad Wuhan nakon tornada

Foto: FL / Reuters

U naletu dvaju tornada nad kineskim središnjim gradom Wuhanom i gradom u istočnoj pokrajini Jiangsu poginulo je 12 ljudi, stotine su ozlijeđene, uništeni su domovi i imovina, objavila je danas službena novinska agencija Xinhua.


- Osmero ljudi poginulo je u Wuhanu, u pokrajini Hubeiju, a 280 je ozlijeđeno nakon što je tornado jučer navečer opustošio okrug Caidian, objavila je agencija.

U tornadu je srušeno 27 kuća, oštećeno još 130, kao i objekti na gradilištima, dodaje se.

- Odrastao sam u Wuhanu i nikada nisam vidio nešto slično, objavio je stanovnik grada putem kineske aplikacije Weibo.

- U zadnje vrijeme vremenske prilike su ekstremne, dodao je.

Još jedan tornado pogodio je grad Shengze, na području Suzhou u pokrajini Jiangsu gdje su česta tornada, pri čemu su smrtno stradale četiri osobe, a 149 je ozlijeđeno, izvješćuje Xinhua.

- Vatrogasci su priopćili da su vjetrovi oštetili elektroenergetske objekte i srušili nekoliko tvorničkih zgrada, dodaje agencija.

Tornada često pogađaju Jiangsu u kasno proljeće i rano ljeto. Kinesko komercijalno čvorište Šangaj, udaljeno 100 km od Suzhoua, također je pogodilo snažno grmljavinsko nevrijeme, zbog čega su meteorološki dužnosnici proglasili uzbunu.

Jače oluje očekuju se u Šangaju i ostalim dijelovima regije delte rijeke Jangce kasnije danas, najavila je državna meteorološka agencija.

- Kina se suočava s ekstremnim vremenskim uvjetima kao posljedicom klimatskih promjena, rekao je novinarima u travnju meteorolog Jia Xiaolong, dodajući kako se očekuje da će rizik od katastrofalnih vrućina i poplava sljedećih godina biti sve veći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!