08:27 / 04.05.2021.

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Tragedija u Meksiku: Urušio se nadvožnjak, najmanje 23 mrtvih

Željeznička nesreća

Željeznička nesreća

Foto: Carlos Jasso / Rueters

Najmanje 23 ljudi poginulo je u željezničkoj nesreći u Gradu Mexicu, a deseci su hospitalizirani. Nesreća se dogodila nakon što se srušio dio nadvožnjaka kojim je prolazila kompozicija podzemne željeznice.


Nadvožnjak se urušio u trenutku dok je njime, u 22 sata i 30 minuta, prolazila kompozicija podzemne željeznice linije 12. Dijelovi nadvožnjaka pali su s visine od pet metara na automobile, dok su dva vagona ostala visjeti.

- Nazvala nas je snaha. Javila je da je nadvožnjak pao na njih, rekao je Efrain Juarez.

Na početku je operacija spašavanja zaustavljena zbog straha da bi se mogao urušiti i ostatak betonske konstrukcije, a vagoni pasti.

- Dizalica podupire vlak koji visi kako bi spasioci mogli ulaziti i provjeravati ima li u njima ljudi, rekla je Claudia Sheinbaum, gradonačelnica.

Podzemna željeznica u Gradu Mexicu ima 12 linija i svakodnevno prevozi milijune putnika, a na rubu grada prelazi preko povišenih betonskih konstrukcija.

- Ujutro kod kuće možemo osjetiti kada vlakovi počnu voziti. Zato znamo da nešto nije u redu s ovom konstrukcijom, rekao je Ricardo d la Torre, stanovnika Mexica.


Nesreća je u prvi plan dovela pitanje sigurnosti jedne od najprometnijih podzemnih željeznica na svijetu koja prolazi urbanim područjem na kojem živi oko 20 milijuna ljudi. Pretpostavlja se da je puknuo nosač nadvožnjaka, ali pravi uzrok tek se treba utvrditi. Meksički predsjednik zatražio je transparentnu istragu.

- Državno odvjetništvo mora provesti istragu koja je sinoć započela. Tražimo međunarodnu certificiranu tvrtku koja bi mogla dati stručno tehničko mišljenje kako bismo mogli doći do uzroka nesreće, rekla je gradonačelnica Mexica.

Ovo je druga nesreća podzemne željeznice ove godine u Gradu Mexicu. Gradonačelnica je objavila da su ostale linije metroa sigurne, ali i da se sigurnost konstrukcije linije 12 redovito provjeravala.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!