07:27 / 05.10.2018.

Autor: M.M./P.F./Hina

Tragični prizori nakon potresa u Indoneziji sa 1658 žrtava

-

-

Foto: - / -

Indonezijski otok Sulawesi, gdje je do sada zabilježeno 1558 poginulih u tsunamiju i potresu, sve češće posjećuju zrakoplovi iz drugih država koji donose prijeko potrebne stvari za pomoć unesrećenima.
Tijelo majke s djetetom od 45 dana na prsima, djevojčica koja plače čim joj se netko obrati, tragični su prizori s poprišta potresa te tsunamija koji je prije tjedan dana razorio indonezijski otok Sulawesi.

Sedam dana nakon smrtonosne katastrofe koja je opustošila područje Palua, lokaliteta s 350.000 stanovnika na zapadnoj obali otoka, podaci o stradalima ne prestaju rasti. Prema službenim podacima dosad je 1658 mrtvih u potresu jačine 7,5 te posljedičnom tsunamiju, a više od tisuću ljudi smatra se nestalima. 

Podaci o udaljenijim područjima, od kojih su neka nedostupna zbog uništenih cesta i odrona, još su oskudni. Vlasti strahuju da su brojne žrtve ostale blokirane u velikom vladinom stambenom kompleksu Balaroa, u predgrađu Palua, gdje su zgrade sravnjene sa zemljom. Nacionalna agencija za suzbijanje katastrofa objavila je da je samo u jednoj četvrti uništeno 1700 domova te da su poginule stotine ljudi.

Spajanje obitelj i pronalaženje članova obitelji i rodbine, proces je prepun poteškoća, kazali su vladini dužnosnici i humanitarni djelatnici. Ne postoji popis pokopanih žrtava kako bi se mogao usporediti s popisom nestalih osoba.
Nadalje, brojni preživjeli ostali su bez osobnih dokumenata koje je progutao potres. Vlasti od odraslih osoba traže da fotografijama potvrde srodnost s djecom koju svojataju, navodi dužnosnik za zaštitu djece iz udruge Save The Children i objašnjava da je DNK analiza vrlo skupa.

Indonezija: Žrtvama potresa stiže pomoć iz inozemstva

Indoneziji je počela stizati međunarodna pomoć. Australski zrakoplov s odjećom, posteljinom, alatom, šatorima i hranom jučer je sletio u Balikpapan, na otoku Borneu, i ta bi pošiljka danas trebala biti dostavljena u zone pogođene potresom, objavio je australski veleposlanik u Indoneziji Gary Quinlan.

Jedanaest država, uključujući Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države, u Indoneziju će poslati 20 zrakoplova.

Indonezija je odlučila prihvatiti pomoć u obliku zračnog transporta, šatora, sredstava za pročišćavanje vode, generatora i pokretnih bolnica, objavili su iz Agencije za krizne situacije.

UN traži 50,5 milijuna USD za provedbu plana hitne pomoći, dogovorenog s indonezijskim vlastima nakon razornog potresa i tsunamija, kaže se u priopćenju objavljenom u New Yorku.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!