16:40 / 11.03.2018.

Autor: S.M./Hina

Tragovi nervnog agensa otkriveni u restoranu i u pubu u Salisburyju

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Tragovi kontaminacije nervnim agensom kojim su otrovani bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova kći pronađeni su u restoranu i u pubu u Salisburyju u kojima su bili 4. ožujka, izvijestile su britanske zdravstvene vlasti.
Tragovi kontaminacije nervnim agensom kojim su otrovani bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova kći pronađeni su u restoranu i u pubu u Salisburyju u kojima su bili 4. ožujka, izvijestile su britanske zdravstvene vlasti.

Svim gostima restorana i puba, koji su u nedjelju 4. ožujka između 13.30 i njihova zatvaranja u ponedjeljak u njima boravili, zdravstvene vlasti iz opreza preporučuju da operu odjeću koju su tada imali na sebi te dezinficiraju predmete što su ih imali sa sobom. Otkrili smo tragove kontaminacije nervnim agensom u Mill Pubu i u restoranu Zizzi u Salisburyju, rekla je šefica britanskoga zavoda za javno zdravstvo Sally Davies. 

Uvjerena sam da to nije dovelo u opasnost zdravlje osoba koje su istoga dana posjetile Mill Pub i restoran Zizzi. No mnogi strahuju da bi im dugoročno izlaganje toksičnim supstancijama, a govorimo o tjednima ili mjesecima, moglo prouzročiti zdravstvene probleme, rekla je Davies.  Dodala je da je između 13.30 u nedjelju i zatvaranja u ponedjeljak u restoranu bilo 500 osoba.

Engleski zavod za javno zdrstvo izvijestio je u priopćenju da je opasnost za širu javnost vrlo malena.

Istodobno je britanski ministar financija Philip Hammond izjavio da će Britanija, ako se ustanovi da je u Skripalovo trovanje umiješana strana država, odgovoriti na odgovajući način.

Dosad je britanska policija identificirala više od 200 svjedoka i 240 dokaza u istrazi o napadu na bivšega ruskog špijuna i njegovu kći, rekla je ministrica unutarnjih poslova Amber Rudd.
Bivši dvostruki agent Sergej Skripal (66) i njegova kći Julia (33) u kritičnom su stanju od nedjelje, nakon što su pronađeni onesviješteni na klupi u gradu Salisburyju na jugu Engleske.

Dodala je da je Nick Bailey, policajac kojem je pozlilo nakon dolaska na poprište napada, i dalje ozbiljno bolestan, ali je u stanju komunicirati s obitelji.
Rudd je rekla da je više od 250 protuterorističkih policajaca uključeno u istragu koja se vodi brzo i profesionalno.
Ruski špijun i njegova kći otrovani nervnim otrovom

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!