18:04 / 14.01.2022.

Autor: T.V./HRT/Hina

Tramišak: Uz EU sredstva očuvati Hrvate u BiH i Crnoj Gori

 Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak

Foto: Igor Soban / PIXSELL

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak izjavila je u petak kako je hrvatska vlada iz fondova Europske unije za teritorijalnu suradnju izdvojila 30 posto sredstava za projekte s BiH i Crnom Gorom kako bi se zadržalo tamošnje Hrvate.

Zajedno s ministrom gospodarstva i održivom razvoja Tomislavom Ćorićem,Tramišak je dužnosnicima Hrvata iz BiH u Kupresu predstavila, kako je rekla, golemi potencijal prekogranične suradnje.

- Prvi korak koji je učinila Hrvatska jest da je iz sredstava koje je imala na raspolaganju za teritorijalnu suradnju odredila 30 posto sredstava za suradnju s BiH i Crnom Gorom. Zajedno možemo sačuvati narod na ovome području. To je ono što je važno, rekla je ministrica.

Dodala je kako na području Hrvatske i BiH prevladavaju nepovoljni demografski trendovi i da sredstva Europske unije mogu pomoći u njihovom zaustavljanju.

- To je važna poruka da Hrvatska i ova vlada vode računa o suradnji i dobrosusjedskim odnosima s BiH, a dakako čine sve napore kako zajedno s našim općinama i gradovima snažnije pozicioniraje i jačale hrvatski narod u BiH, rekla je ministrica.

Hrvatska je za sedmogodišnje razdoblje za Europsku teritorijalnu suradnju i program Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora namijenila više od 67 milijuna eura.

Upitana o korištenju fondova Europske unije, ministrica Tramišak je pojasnila kako je Hrvatska u rangu drugih zemalja.

- Hrvatska je trenutačno na 64 posto iskorištenih sredstava, a verificiranih prema Europskoj komisiji 53 posto. Tu smo zapravo u prosjeku drugih država članica Europske unije. Taj veliki skok smo napravili u posljednjih godinu i pol do dvije dana. Naredne dvije godine očekujemo da ćemo maksimalno iskoristiti predviđena sredstva, rekla je.

Ministar Ćorić rekao je kako je Hrvatska snažan saveznik BiH i tamošnjih Hrvata ističući kako je najveća mogućnost suradnje u području turizma, poljoprivrede i očuvanja okoliša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!