13:03 / 09.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Trebaju li nova cjepiva protiv COVID-a?

Znanstvenici rade na novim cjepivima

Znanstvenici rade na novim cjepivima

Foto: Kristina Stedul Fabac / Pixsell

Još nije poznato trebaju li svijetu nova cjepiva za borbu protiv različitih sojeva koronavirusa, no znanstvenici već rade na njima, pa nema mjesta za uzbunu, rekao je čelnik skupine za razvoj cjepiva na Oxfordu.


Južnoafrička Republika zaustavila je cijepljenje AstraZenecinim cjepivom nakon što su podaci pokazali da pruža minimalnu zaštitu od blagog oblika zaraze među mladima. Time je potaknut strah da će borba protiv koronavirusa trajati mnogo dulje, prenosi agencija Reuters.

AstraZeneca i sveučilište Oxford rade na proizvodnji cjepiva iduće generacije, koja će štititi od novih sojeva virusa. Cilj je da budu spremna prije jeseni 2021., rekao je šef istraživanja AstraZenece ovaj mjesec.

Zacijelo postoje nova pitanja o sojevima na koja ćemo tražiti odgovore. Jedno od njih je: trebaju li nam nova cjepiva?, rekao je Andrew Pollard, voditelj istraživanja na Oxfordu, za radio BBC. Istaknuo je kako se to trenutačno razmatra, ali i da se radi na novim cjepivima, pa će ona biti dostupna ako budu potrebna.

Cjepiva se smatraju glavnim alatom za zaustavljanje pandemije koja je odnijela 2,33 milijuna života, a milijardama okrenula život naopačke.

Znanstvenici sveučilišta Witwatersrand i Oxford u prijašnjoj su nerecenziranoj analizi zaključili da AstraZenecino cjepivo mlađim osobama pruža minimalnu zaštitu od blagog ili umjerenog oblika zaraze južnoafričkim sojem.

Nedovoljno istraženo

Djelotvorna zaštita od umjereno teških slučajeva, hospitalizacije ili smrti nije mogla biti procijenjena u tom istraživanju provedenom na dvije tisuće mladih ispitanika prosječne dobi od 31 godine jer je kod te populacije nizak rizik, rekli su istraživači.

Pollard je kazao da ne postoji razlog za uzbunu. Najvažnije je pitanje vezano za teže oblike bolesti, a to nismo istraživali u Južnoafričkoj Republici, rekao je.

Takozvani južnoafrički soj, znanstvenicima poznat kao 20I/501Y.V2 ili B.1.351, dominantan je u toj afričkoj zemlji, a kruži u još 41 državi, uključujući SAD. Cirkuliraju i takozvani britanski soj 20I/501Y.V1 te brazilski soj P.1.

Analiza slučajeva zaraze južnoafričkim sojem pokazala je da je rizik od razvoja blagih do umjerenih simptoma COVID-a samo 22 posto manji ako se cijepi AstraZenecinim cjepivom.

Pokaže li se da cjepiva nisu djelotvorna protiv novih sojeva, svijetu prijeti mnogo dulja i teža borba protiv pandemije nego što se očekivalo, piše Reuters.

Dok god imamo dovoljno imuniteta za sprječavanje težih oblika bolesti, hospitalizacija i smrtnih slučajeva, u budućnosti ćemo se dobro nositi s pandemijom, umiruje Pollard.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!