13:29 / 02.03.2021.

Autor: Hina/HRT

Trećina školske godine izgubljena zbog pandemije

Trećina školske godine izgubljena zbog pandemije

Trećina školske godine izgubljena zbog pandemije

Foto: Ilustracija/Marijan Susenj / Pixsell

Djeca širom svijeta izgubila su u prosjeku 74 dana nastave, odnosno gotovo trećinu školske godine zbog pandemije koronavirusne bolesti, a nejednakosti su se produbile, upozorila je nevladina organizacija Save the Children.

Gotovo godinu dana nakon službenog proglašenja pandemije u svijetu, stotine milijuna djece još ne idu u školu, upozorila je u priopćenju Inger Ashing, glavna direktorica organizacije Save the Children, pozivajući da ih se vrati u školske klupe što je moguće prije.

Na vrhuncu pandemije, 91 posto učenika u svijetu nije pohađalo nastavu. Zatvaranje škola produbilo je jaz između bogatih i siromašnih zemalja, ali i unutar nacionalnih granica, između imućnih i siromašnih obitelji, gradskih i seoskih kućanstava, izbjeglica i osoba s invaliditetom i onih koji to nisu, ističe nevladina organizacija.

U Sjedinjenim Državama, na početku pandemije bolesti COVID-19, više od 15 milijuna djece od vrtića do srednje škole nije imalo dovoljno brzu internetsku vezu da bi moglo pratiti školu na daljinu.

Djeca u Latinskoj Americi, na Karibima i u južnoj Aziji propustila su gotovo tri puta više dana nastave od djece u zapadnoj Europi, 110 prema 38, navodi organizacija za zaštitu prava djece, koja je analizirala podatke iz 194 zemlje i regije.

Osim što su propustila nastavu, djeca su izloženija i riziku od prisilnog rada, brakova i drugih oblika zlostavljanja, navodi organizacija.

Tri mjeseca do samita skupine G7 koji će se održati u lipnju u Ujedinjenom Kraljevstvu, Save the Children pozvao je svjetske čelnike da daju prioritet povratku djece u škole na najsigurniji mogući način, a posebice djevojčicama. Pozvao je također vlade i donatore koji pomažu Svjetskom partnerstvu za obrazovanje da prikupe ciljanih pet milijardi dolara do 2025.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!