Trećina žena u zemljama u razvoju postaju majke s 19 godina i ranije

05.07.2022.

20:46

Autor: V.K./HRT/Hina

Majke u ranoj mladosti

Majke u ranoj mladosti

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Gotovo trećina žena koje žive u zemljama u razvoju postanu majke u ranoj mladosti, s 19 godina i ranije, pokazuje studija koju je u utorak objavila UN-ova agencija za stanovništvo (UNFPA), specijalizirana za spolno i za reproduktivno zdravlje.


Studija pokazuje da gotovo polovina adolescentica prvo dijete rodi sa 17 godina i ranije.S obzirom na ove podatke, "jasno je da su djevojke zanemarene", izrazila je žaljenje u priopćenju ravnateljica UNFPA-e Natalia Kanem.

Uzastopne trudnoće koje vidimo kod mladih majki očit su znak da im očajnički trebaju informacije i usluge spolnog i reproduktivnog zdravlja", dodala je.

Gotovo tri četvrtine djevojčica koje su prvo dijete rodile sa 14 godina i ranije, i drugo dijete rađaju u ranoj mladosti, a 40 posto onih s dvoje djece imaju i treće prije nego izađu iz adolescencije, pokazuje studija.UNFPA ipak ističe da u svijetu primjećuje ohrabrujuće znakove pada stope rađanja u ranoj mladosti, ali ritam pada je prespor, ocjenjuje agencija.

- Vlade moraju ulagati u brigu za adolescentice i osigurati im uvjete za stručno osposobljavanje i za stjecanje financijske sigurnosti te tako pomoći u sprječavanja rane i neželjene trudnoće, pozvala je Kanem.

- Kada djevojke budu mogle više odlučivati o vlastitom životnom putu, majčinstvo u ranoj dobi bit će sve rjeđe, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!