11:19 / 04.11.2020.

Autor: Marko Stričević/Studio 4/B.A./HRT

Trgovine diljem Amerike zabarikadirane zbog straha od nasilja

Foto: REUTERS/Brendan McDermid

Foto: REUTERS/Brendan McDermid

Foto: - / REUTERS

U društvu kojim sve češće dominira govor mržnje, pitanje je tko će graditi porušene mostove, poslije ovih ili nekih budućih izbora.
Trgovine diljem Amerike zbog straha od poslijeizbornog nasilja zabarikadirane su ovih dana daskama. U društvu kojim sve češće dominira govor mržnje, pitanje je tko će graditi porušene mostove, poslije ovih ili nekih budućih izbora.

➡️ Sve o američkim predsjedničkim izborima

Krajem travnja, u jeku epidemiološke blokade, u zgradu vlade savezne države Michigan upale su stotine ultradesnih prosvjednika, neki od njih - naoružani dugim cijevima. Prosvjedovali su protiv produljenja izvanrednih ovlasti za demokratsku guvernerku Gretchen Whitmer. U incidentu koji bi u Europi bio tretiran kao pokušaj državnog udara uhićen je samo jedan čovjek.

- Drugi amandman Ustava - pravo na posjedovanje oružja - svetinja je za velik dio građana i zato viđamo ovakve prizore. Savezna Država Michigan zakonski dopušta nošenje oružja na javnim mjestima, ako posjedujete dozvolu, kaže Kurt Braddock, sociolog s Američkog sveučilišta u Washingtonu.

Neki od ovih naoružanih prosvjednika pola godine poslije bili su među 13-oricom uhićenih u specijalnoj akciji FBI-ja. Optuženi su da su osnovali terorističku skupinu i pred aktualne izbore planirali oteti guvernerku te niz lokalnih dužnosnika.

- Samo tjedan dana prije predsjednik SAD-a stao je pred američki narod i odbio osuditi bijele supremaciste te grupe poput michiganske. Umjesto toga, rekao im je: "Povucite se i pripremite!" Mrzilačke skupine čule su predsjednikove riječi ne kao prijekor, nego kao bojni poklič, rekla je guvernerka Michigana Gretchen Whitmer.

Građani se udružuju u milicije

Istraživače nasilja u SAD-u uznemirava to što je sve veći broj građana koji se udružuju u samozvane milicije.

- Nazivaju se milicijama kako bi se doimali legitimno. Pozivaju se na tradiciju Georgea Washingtona te Američkog rata za neovisnost, kada je civilne milicije formirala država. Ali urotnici iz Michigana nisu nikakva milicija, nego rasistička teroristička grupa, kaže povjesničar Jeremy Milloy, istraživač nasilja i radničkih pokreta.

U zemlji koja ima više vatrenog oružja nego stanovnika nagli porast aktivnosti ekstremne desnice počeo se uočavati 2008., nakon što je za predsjednika prvi put izabran Afroamerikanac - Barack Obama.

- U političkoj i osobito izbornoj povijesti SAD-a, svaki pokušaj ljudi druge rase, pogotovo crnaca, da postanu punopravni sudionici demokratskog sustava, često je nailazio na nasilan otpor struktura bijele moći. Nasilje Ku Klux Klana poslije Građanskog rata uništilo je napore za izgradnju multirasne demokracije, kaže Milloy.

Prvog crnog predsjednika u Bijeloj kući naslijedio je bijeli milijarder koji je identitet gradio na političkoj nekorektnosti i dvosmislenim izjavama o manjinama.

- Donald Trump nije karijerni političar. Prekršio je niz tradicionalnih normi koje su dugo obilježavale američku politiku. Ekstremni desničari postali su normala.To je, pak, potaknulo obrambenu reakciju umjerene i ekstremne ljevice, kaže Braddock.

Val prosvjeda nakon smrti Georgea Floyda

Smrt tamnoputog građanina Georgea Floyda nakon brutalnog policijskog tretmana u Minneapolisu izazvala je val prosvjeda diljem SAD-a. Eksplodirala je i dominantno bjelačka anarhistička scena na Zapadu. U jednoj četvrti Seattlea gotovo cijeli mjesec održavala se samoproglašena komuna.

Dio prosvjeda za iskorjenjivanje rasizma u policiji pratili su pljačka i uništavanje javne imovine. Trump je to iskoristio za relativiziranje i novi spin.

- Naravno da sam spreman osuditi desničarsko nasilje, ali rekao bih da sve nasilje koje vidim dolazi s ljevice, ne s desnice, rekao je Donald Trump.

Sociolozi upozoravaju da je udio krajnje ljevice u kaznenim djelima i slučajevima nasilja nemjerljivo manji od dominantnog udjela krajnje desnice. Sigurnosna služba već treću godinu ističe bijeli supremacizam kao glavnu unutarnju prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

- Agresiju s ljevice obično više karakterizira nasilje nad imovinom nego nad ljudima. Političari s lijevog pola osudili su to nasilje, uključujući i Joea Bidena koji je rekao da je ono zapravo pokvarilo dobru poruku prosvjeda, kaže Braddock.

U nekoliko gradova viđena su i šokantna postrojavanja crnačkih paravojski. Stručnjaci opet naglašavaju da je ta pojava mnogo manje raširena od mobilizacije bijelih suprematista. Ali pridonosi ozračju terora, pogotovo ako se duge cijevi pojave blizu birališta. Strahuje se da bi sugestije Donalda Trumpa da eventualni poraz neće priznati - jer tvrdi da može izgubiti samo zbog prijevare - mogle rezultirati novim nasiljem u danima nakon izbora.
Foto: REUTERS/Brendan McDermid

Foto: REUTERS/Brendan McDermid

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!