Tri članice EU-a zatvorit će granice s Bjelorusijom u slučaju incidenta s Wagnerom

28.08.2023.

14:39

Autor: Hina/HRT/B.B.B.

Granice Poljske i Bjelorusije

Granice Poljske i Bjelorusije

Foto: Grzegorz Dabrowski / Reuters

Poljska i dvije baltičke zemlje u potpunosti će zatvoriti svoje granice s Bjelorusijom ako dođe do incidenta s Wagnerovim plaćenicima, rekao je u ponedjeljak poljski ministar unutarnjih poslova Mariusz Kaminski.

Članice Europske unije Latvija, Litva i Poljska, koje dijele granicu s Bjelorusijom, zabrinute su za sigurnost svojih granica od dolaska Wagnerovih plaćenika u Bjelorusiju na poziv bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Poljska je zabilježila porast broja uglavnom bliskoistočnih i afričkih migranata koji pokušavaju prijeći granicu posljednjih mjeseci i optužila je Bjelorusiju da im pomaže u tome.

- Zahtijevamo od vlasti u Minsku da Wagner odmah napusti teritorij Bjelorusije i da ilegalni migranti odmah napuste pogranično područje i da ih se vrati u matične zemlje, rekao je Mariusz Kaminski na konferenciji za medije.

- Ako dođe do kritičnog incidenta, bez obzira radi li se o poljskoj ili litavskoj granici, odmah ćemo uzvratiti. Svi granični prijelazi koji su do sad bili otvoreni, zatvorit će se, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!