Tri rudara spašena iz afganistanskog rudnika zlata nakon 60 sati

08.01.2023.

13:17

Autor: HINA/HRT/A.S.

Tri rudara spašena iz afganistanskog rudnika zlata nakon 60 sati

Tri rudara spašena iz afganistanskog rudnika zlata nakon 60 sati

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Spašena su tri rudara zarobljena nakon odrona zemlje u rudniku zlata u afganistanskoj sjeveroistočnoj pokrajini Badahsan, rekli su lokalni dužnosnici.


Rudari su proveli više od 60 sati bez hrane i vode pod zemljom u okrugu Yavan prije nego što su ih spasili mještani i vlasti kasno u subotu.

Oni su iskopali tunel za vađenje zlata, ali se urušio u četvrtak nekoliko sati prije potresa koji je pogodio regiju.

U nedjelju su spašeni rudari prevezeni vojnim helikopterom u bolnicu u pokrajinskoj prijestolnici Faizabadu.

Lokalne vlasti kažu da je misija spašavanja bila teška jer je riječ o planinskom području s lošim cestama, a nedostajalo je adekvatne opreme.

Na objavljenim fotografijama vidi se da deseci ljudi, među kojima su predstavnici talibanskih vlasti, osnovnim materijalom izbavljaju rudare.

U pokrajini Badahsan nalaze se rudnici zlata i lapis lazulija koje ilegalno i neprofesionalno eksploatiraju mještani za svakodnevne potrebe.

Unatoč neiskorištenim prirodnim resursima, afganistansko gospodarstvo uništeno je zbog više od četiri desetljeća ratnog stanja.

Povratkom talibana u kolovozu 2021. zemlja je dodatno potonula u siromaštvo, a porasla je nezaposlenost, što je prouzročilo masovne migracije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!