U potresu stradalo više od 47 tisuća ljudi, zbog kritike vlasti kažnjene TV mreže

22.02.2023.

Zadnja izmjena 17:46

Autor: V.K./HRT/Hina

Potres u Turskoj

Potres u Turskoj

Foto: Clodagh Kilcoyne / REUTERS

Broj poginulih u razornim potresima u Turskoj i Siriji premašio je 47 tisuća, a s posljedicama katastrofe te će se zemlje boriti godinama. Turska je dala novčanu pomoć i zabranila otpuštanja u deset pokrajina kako bi se zaštitili pogođeni radnici i tvrtke. Istovremeno, tursko Visoko vijeće za audiovizualnu komunikaciju sankcioniralo je tri televizijske mreže koje su kritizirale vladu zbog upravljanja posljedicama potresa.

Gotovo 900 tisuća ljudi privremeno je smješteno u šatorska i kontejnerska naselja. Izvanredno stanje proglašeno je sedmog veljače i trajat će tri mjeseca.

- Vrlo je važno imati na umu da je i prije potresa humanitarna situacija za mnoge ljude bila teška. Cijene hrane vrtoglavo su rasle već u veljači. Cijene roba poput kruha, leće, povrća, šećera... drastično su porasle. I nakon te situacije dogodio se potres, upozorava Ghada Eltahir Mudawi iz Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova

Zbog kritike vlasti kažnjene tri TV mreže


Tursko Visoko vijeće za audiovizualnu komunikaciju (RTUK) sankcioniralo je u srijedu tri televizijske mreže koje su kritizirale vladu zbog upravljanja posljedicama potresa koji je 6. veljače pogodio jug zemlje.


Mrežama Halk TV, Tele 1 i Fox TV dosuđena je novčana kazna i privremena zabrana emitiranja zbog "informacija i komentara o potresu", napisao je na Twitteru Ilhan Tasci, član RTUK-a iz redova oporbe. Halk TV i Tele 1 dosuđena je kazna u visini 5 posto njihova prometa u siječnju te petodnevna zabrana emitiranja dnevnog programa.

Halk TV-u i Fox TV-u određena je još i kazna u visini 3 posto njihova prometa u siječnju. Tri mreže su poznate po kritici vlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a Halk TV je posebno blizak glavnoj oporbenoj stranci CHP-u.

Oporba i neovisna glasila oštro kritiziraju tursku vladu zbog izostanka i slabe reakcije u prvim danima nakon potresa magnitude 7,8. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan priznao je prošlog tjedna "propuste" u organiziranju pomoći, pravdajući se silinom potresa.

- Njihova nesposobnost stajala je života desetke tisuća naših sunarodnjaka, rekao je predsjednik CHP-a Kemal Kilicdaroglu.

Turska, koja je u listopadu donijela zakon po kojemu je objavljivanje "lažnih vijesti" kažnjivo s do tri godine zatvora, zauzima 149. mjesto po slobodi tiska u 2022. na ljestvici sa 180 mjesta koju objavljuju Reporteri bez granica (RSF).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!