07:41 / 17.09.2020.

Autor: Hina/HRT

Trideset milijuna slučajeva zaraze koronavirusom u svijetu

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Trebalo je 18 dana da broj slučajeva zaraze u svijetu poraste s 25 na više od 30 milijuna.
Očekuje se da će danas broj slučajeva zaraze koronavirusom u svijetu dosegnuti 30 milijuna, pokazuju podaci agencije Reuters, a nema nikakvih znakova da pandemija usporava.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu 
Posebne stranice na kojima možete pročitati sve o koronavirusu 

U fokusu je Indija kao posljednji epicentar zaraze iako Sjeverna i Južna Amerika zajedno bilježe gotovo polovinu svih slučajeva u svijetu.

Globalni dnevni broj novih slučajeva zaraze posljednjih je dana dosegnuo rekordne razine te je zabilježena i smrt blizu milijun ljudi dok se istodobno ubrzava međunarodna utrka za razvoj i distribuciju cjepiva.

Službeni broj slučajeva koronavirusa u svijetu sada je više od pet puta veći od godišnjeg broja oboljelih od teške gripe, pokazuju podaci Svjtske zdravstvene organizacije (WHO).

Diljem svijeta zabilježeno je gotovo milijun smrti povezanih s koronavirusom, što u znatnoj mjeri nadilazi broj smrti povezanih s klasičnom gripom koji se godišnje kreće između 290.000 i 650.000.

Indija je u srijedu postala druga zemlja u svijetu, poslije Sjedinjenih Država, koja bilježi više od pet milijuna slučajeva. Ta južnoazijska država, druga najmnogoljudnija na svijetu, od sredine kolovoza bilježi više slučajeva nego Sjedinjene Države i sama ima malo više od 16 posto ukupnog broja slučajeva u svijetu.

Sjedinjene Države imaju oko 20 posto globalnih slučajeva, iako čine samo 4 posto svjetske populacije. Brazil, treća najteže pogođena zemlja na svijetu, ima oko 15 posto globalnih slučajeva.

Trebalo je 18 dana da broj slučajeva zaraze u svijetu poraste s 25 milijuna na više od 30 milijuna. Također, trebalo je 20 dana da bi broj porastao s 20 na 25 milijuna i 19 dana da poraste s 15 na 20 milijuna.

Globalna stopa novih slučajeva usporava se odražavajući napredak koji bilježe mnoge zemlje u borbi s bolešću, unatoč nekim velikim povećanjima broja zaraženih. Zdravstveni stručnjaci ističu da službeni podaci gotovo sigurno pokazuju manji broj slučajeva i infekcije i smrti nego što on stvarno iznosi, pogotovo u zemljama s ograničenim kapacitetima za testiranje.

Utrka za razvoj cjepiva protiv koronavirusa i njegovo donošenje na tržište posljednjih se tjedana sve jače zahuktava, globalno se bilježi oko 200 kandidata za to.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!