Novi Zeland: Nakon ciklona Gabrielle nestalima se smatra još 13 osoba

25.02.2023.

07:20

Autor: V.K./HRT/Hina

Ciklon Gabrielle

Ciklon Gabrielle

Foto: New Zealand Defence Force / Handout via REUTERS

Broj osoba koje se još vode nestalima nakon ciklona Gabrielle koji je pogodio Novi Zeland prije gotovo dva tjedna pao je na 13, priopćile su vlasti u subotu. Jaka kiša tijekom noći potaknula je evakuacije na Sjevernom otoku u zemlji.

Ciklon Gabrielle 12. veljače pogodio je najsjevernije područje otoka te prouzročio pustoš i raseljavanje stanovništa. Najmanje je 11 poginulih.

Broj ljudi s kojima nakon ciklone nije bilo moguće uspostaviti kontakt premašio je 6000 jer su komunikacije bile u prekidu u mnogim područjima, ali se taj broj smanjio nakon uspostave bazične infrastrukture.

- Stupanje u kontakt s preostalih 13 nestalih ostaje prioritet i radimo najbrže što možemo, poručili su iz novozelandske policije rano u subotu.

U području Hawke's Bay, koje je ciklon najviše pogodio, jake kiše tijekom noći pojačale su rizik od poplava u regiji gdje je na snazi bila naredba o evakuaciji, izvijestila je skupina za upravljanje hitnim situacijama Hawke's Baya.

Olujno nevrijeme izazvalo je i iznenadne poplave. Stanovnici Aucklanda, najvećeg grada u zemlji s oko 1,6 milijuna stanovnika i okolnog područja također su dobili upozorenje o evakuaciji.

Novozelandski prognostičar MetService izjavio je da je to jedna od najobilnijih kiša zabilježenih u Aucklandu, i u subotu izdao upozorenje na jaku kišu za velike dijelove istočne obale Sjevernog otoka, uključujući Hawke's Bay.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!