"Kina poziva međunarodnu zajednicu da sudjeluje u pregovorima, brine je rasplamsavanje sukoba"

21.03.2023.

19:53

Autor: Dnevnik/IMS/HRT/S.M.

Željko Trkanjec

Željko Trkanjec

Foto: HRT / HTV

Nakon sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog Xi Jinpinga kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je izjavu u sklopu koje stoji da se Rusija obvezuje nastaviti i obnoviti razgovor s Ukrajinom. Ta rečenica ima posebnu težinu, kazao je vanjskopolitički analitičar Željko Trkanjec u središnjem Dnevniku HTV-a te dodao da to Kina cijeni i da je Rusija pristala na kineski zahtjev da se vrati pregovorima.

- U toj istoj izjavi Rusija će potvrditi da su više nego zahvalni Kini što je pokrenula mirovne pregovore i da prihvaćaju kineski dokument, a izrazit će i želju da Kina u tome sudjeluje, istaknuo je Trkanjec.

S druge pak strane, kaže, Kina poziva međunarodnu zajednicu da sudjeluje u tome jer je svjesna da Rusija nije baš pretjerano od povjerenja i da je dobro angažirati cijeli svijet oko toga. Ono što najviše zabrinjava Kinu je moguće rasplamsavanje sukoba.

Sastanak Xija i Zelenskog je najavljen, ali se ne zna kad će biti


Trkanjec se uistinu nada da je ovo sve korak naprijed, no smatra da treba pričekati razgovor ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i kineskog Xi Jinpinga. Sastanak je najavljen, ali se datum još ne zna. Jedna od procjena je da će se kineska strana vratiti kući i zatim javiti Zelenskom, ali dok mu se ne jave, ništa se ne zna.

Govoreći o kineskom mirovnom dokumentu, kazao je da ga je Kina zapravo nazvala stajalištem. Shvaća da ako ponudi pravi mirovni plan, a ako ga jedna stana odbije, onda će biti velika gubitnica. U tom dokumentu su elementi koji kao da su prepisani iz povelje UN-a, kaže Trkanjec. Nema nijednog segmenta koji bi rekao da je riječ o ratu. Xi je tako jučer govorio o ukrajinskom pitanju, a ne govori o ratu u Ukrajini.

Ukrajina bi mogla biti sklona doći na razgovor


- Ukrajini je Kina najveći vanjskotrgovinski partner, Ukrajina je Kini prodala prvi nosač zrakoplova. Osim toga Kina bi mogla sudjelovati u obnovi Ukrajine. Također, postoji sporazum iz 2013. u kojem se Kina obvezala da će braniti Ukrajinu, kazao je i istaknuo da je Ukrajina svjesna da bi Xi jedini mogao natjerati Putina za pregovarački stol.

Nismo vjerovali američkim obavještajnim izvorima kada su najavljivali da će se dogoditi napad na Ukrajinu. S kakvom sada ozbiljnošću, odnosno na koji način bismo trebali prihvatiti informacije NATO-a koje govore da Peking eventualno razmatra da Moskvi da smrtonosno oružje za napad na Ukrajinu, upitala je voditeljica Zrinka Grancarić.

- U Pekingu rade na tome da vide koje su moguće posljedice. No potpuno je jasno da su kineski generali izrazito nezadovoljni ruskom vojskom, onime što je ruska vojska pokazala u Ukrajini, a što zapravo nije pokazala. Nezadovoljni su potvrdama korupcije i nesposobnošću koje je ruska vojska pokazala. Postavljaju si pitanje trebaju li se vezati da dostavljaju oružje Rusiji, a nakon toga zajedno s njom biti povučeni u neke sigurnosne probleme, kazao je.

Kina gradi novi međunarodni poredak, alternativu američkom


Kineski predsjednik Xi Jinping želi nastupiti kao mirotvorac i pokazati da to Kina može napraviti, rekao je Trkanjec. To je Kina koja gradi jedan novi međunarodni poredak, a koji je alternativa američkom. Kina želi prezentirati - Amerika sudjeluje u ratu na određeni način, a mi smo mirotvorci. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!