Troje mrtvih u napadu u Eladu, u središtu Izraela

05.05.2022.

23:04

Autor: Hina/HRT/V.G.

Izrael

Izrael

Foto: Ronen Zvulun / REUTERS

Najmanje su tri osobe poginule u četvrtak navečer u napadu u Eladu, izraelskom gradu u širem predgrađu Tel Aviva, u zadnjem u nizu napada koji se događaju dok židovska država slavi 74. obljetnicu postojanja.

Policija nije otkrila pojedinosti o identitetu napadača i o okolnostima napada u kojemu su, navodi Magen David Adom (MDA), izraelski ekvivalent Crvenog križa, četiri osobe ranjene, među kojima tri teško.

Ovo je šesti protuizraelski napad od 22. ožujka. Dogodio se u Eladu, gradu s oko 50.000 stanovnika, među kojima je velik broj ultraortodoksnih židova.

Palestinski Hamas i Islamski džihad pohvalili su herojski napad, za koji su rekli da je odgovor"na napetost u Jeruzalemu.

- Poprište napada je složeno, rekao je pripadnik izraelske spasilačke službe Alon Rizkan koji kaže da je vidio tijelo 40-godišnjeg muškarca blizu kružnog toka i drugog muškarca koji je bez svijesti ležao u obližnjem parku, čija je smrt poslije proglašena te još jednog pokraj njega koji je podlegao ozljedama.

Odmah nakon napada za koji nitko nije preuzeo odgovornost, policija i vojska su rasporedile snage u Eladu, izvijestio je fotograf AFP-a dok izraelska glasila pišu da su napadači u bijegu.

Nakon ovog napada broj ubijenih u protuizraelskim napadima od 22. ožujka penje se na 18. Napade su počinili izraelski Arapi i Palestinci.

Nakon prvih napada, izraelske snage su provele niz operacija na okupiranoj Zapadnoj obali. U nasilju od 22. ožujka ubijeno je najmanje 26 Palestinaca, među kojima i napadači.

Istodobno je u okršajima izraelske policije i Palestinaca ozlijeđeno gotovo 300 ljudi na Platou džamija, u palestinskom dijelu Jeruzalema koji je Izrael okupirao 1967.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!