Troje penjača spašeno s ledenog vulkana na Kamčatki

06.09.2022.

18:22

Autor: Hina/E.P.C.

Na ruskom ledenom vulkanu stradali penjači

Na ruskom ledenom vulkanu stradali penjači

Foto: - / Shutterstock

Trojica preživjelih članova penjačke skupine zarobljene na ledenom najvišem aktivnom vulkanu Euroazije u Rusiji spašena su u utorak, nakon što je devet članova poginulo pri usponu, objavilo je regionalno ministarstvo za hitne situacije.


Skupina od 12 ljudi, među kojima su bila dva vodiča, počela je prije tjedan dana uspon na Ključevskaju Sopku, 4754 metara visok vrh na poluotoku Kamčatki, na dalekom istoku Rusije.


Nakon što su postavili logor na 3300 metara, osam članova i jedan vodič u subotu su počeli uspon, izvijestili su lokalni mediji.


Od njih devetero, u subotu ih se najmanje pet survalo u smrt s visine od 4150 metara, a ostali su umrli kada su se planinske temperature noću spustile na -14 stupnjeva Celzijvevih.


Višestruki pokušaji helikoptera u nedjelju da se spusti na vulkan nisu urodili plodom zbog snažnih vjetrova i guste naoblake.


Tri preostala člana skupine - dva turista i vodič - spašeni su u utorak pošto su se sklonili u kabini kojom se koriste vulkanolozi.


Ključevskaja Sopka najviši je od 160 vulkana s ledenim pokrovom na ruskom poluotoku Kamčatki upisanih na UNESCO-ov popis svjetske baštine zbog iznimne prirodne ljepote.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!