Trojica osuđena na doživotni zatvor za ubojstvo mladog crnca

23:23 / 07.01.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Trojica osuđena na doživotni zatvor

Trojica osuđena na doživotni zatvor

Foto: Ilustracija / HRT

Trojica Amerikanaca, bijelaca, osuđeni su u petak na doživotni zatvor zbog ubojstva mladog crnca, džogera Ahmauda Arberyja za kojeg su navodno mislili da je provalnik, u veljači 2020. u Georgiji, na jugu Sjedinjenih Država.

Travis McMichael (35) koji je u mladića ispalio smrtonosne hitce i njegov otac Gregory McMichael (66) osuđeni su na doživotni zatvor bez mogućnosti prijevremenog puštanja na slobodu.

Njihov susjed William Bryan (52) koji je snimao potjeru za mladićem osuđen je na doživotni zatvor s mogućnošću podnošenja zahtjeva za prijevremeno oslobađanje nakon odsluženih 30 godina.

Ahmaud Arbery je izašao "radi džogiranja, a na kraju je trčao kako bi spasio život", rekao je sudac Timothy Walmsey izričući kaznu u Brunswicku, priobalnom gradu na jugoistoku Georgije.

Dvadesetpetogodišnji mladić je 23. veljače 2020. džogirao u Brunswicku kada su se trojica u automobilima dala u potjeru za njim.

Nakon svađe, Travis McMichael je zapucao i ubio mladića koji je pokušao doći do svoje puške. Rekao je da je pucao u samoobrani.

Optuženici su rekli da su mislili da je Arbery provalnik i da su ga nekoliko dana ranije vidjeli kako ulazi u kuću u izgradnji. Pozvali su se i na stari zakon po kojemu obični građani u Georgiji mogu uhićivati sumnjivce.

Ime Ahmauda Arberyja izvikivalo se na velikim proturasističkim prosvjedima koji su potresali zemlju u ljeto 2020., nakon smrti Georgea Floyda, crnca kojeg je ubio policajac bijelac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!