14:01 / 13.12.2018.

Autor: HRT

Trojica uhićena pod optužbom za pokolj nad Bošnjacima u Zvorniku 1992.

-

-

Foto: - / -

Zvornik je bio među prvim općinama na meti srpskih paravojnih snaga i napadnut je te okupiran još u travnju 1992.
Trojica bivših pripadnika paravojnih postrojbi bosanskih Srba uhićena su danas u Zvorniku u istočnoj Bosni pod sumnjom da su sudjelovala u ratnim zločinima i progonima nesrpskog stanovništva uključujući ubojstvo najmanje 48 Bošnjaka, potvrđeno je iz Tužiteljstva BiH koje vodi istragu.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), prema nalogu tužitelja, uhitili su Branka Studena (55), Peru Radića (59) i Božu Vidovića (64).

Tužiteljstvo ih tereti za sudjelovanje u ratnom zločinu počinjenom tijekom napada na selo Jusići kod Zvornika u svibnju 1992. U tom napadu, kojem je cilj bio progon cjelokupnog nesrpskog stanovništva, ubijeno je 48 Bošnjaka.

Trojica uhićenih tada su bili pripadnici postrojbi teritorijalne obrane samozvane srpske općine Zvornik.

Tužiteljstvo ih tereti za zločin protiv čovječnosti.

Zvornik je bio među prvim općinama na meti srpskih paravojnih snaga. Napadnut je i okupiran još u travnju 1992.

Prema popisu iz 1991., malo manje od 60 posto stanovništva činili su tadašnji Muslimani, poslije Bošnjaci, kojih je bilo gotovo 38 tisuća. Popis iz 2013.  pokazao je da u Zvorniku sada živi manje od 20 tisuća Bošnjaka, odnosno oko 33 posto ukupnog stanovništva.

Broj Srba povećan je s 27 tisuća na 38 tisuća i oni su sada ondje većinsko stanovništvo s udjelom od oko 65 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!