Tropska oluja Alex pogodila Kubu

04.06.2022.

19:54

Autor: Miro Aščić/T.V./Dnevnik/HRT

Havana

Havana

Foto: Alexandre Meneghini / REUTERS

U snažnoj tropskoj oluji Alex koja je pogodila Kubu poginule su najmanje dvije osobe. Prije nego što je zahvatila Kubu, oluja je snagom uragana udarila u južnu obalu Meksika gdje je izvazvala poplave i klizišta u kojima je poginulo najmanje desetero ljudi.


Središte glavnog kubanskog grada Havane izgledalo je pomalo apokaliptično. Jaka kiša koja se neprekidno slijevala na ulice izavala je goleme poplave i prometni kolaps, trgovine nisu radile, voda je prodirala u kuće.

- Intenzitet ovih kiša bio je toliko velik da nema drenaže koja bi to mogla podnijeti, rekao je Marco Antonio Alvarez, stanovnik Havane.

Tropska oluja pogodila je središnju i zapadnu Kubu. Srećom, izostali su jaki vjetrovi, ali zbog zasićenog tla i obilnih kiša, došlo je do velikih poplava.

- Čuo sam na televiziji da će padati obilna kiša, ali nisam očekivao toliko, kaže Gilnordis Del Toro, stanovnik Havane.

Prije nego što je prerastao u tropsku oluju i pogodio Kubu, uragan Agatha udario je u južne obale Meksika. Rijeke su se izlijevale iz korita, oluja je izazvala poplave i brojna klizišta u kojima je poginulo najmanje 10-ero ljudi. Na obali su uništeni restorani i drugi turistički sadržaji, ljudi su preko noći izgubili sve.

- Agatha je trajala dulje i oštetila sve poslovne objekte ovdje na plaži, krovove, stabla su srušena, ističe Jose Maria Pacheco Hernandez, stanovnik Mazunte.

- Naše su investicije jednostavno nestale, sve je odnijelo more i to nas je teško pogodilo, kaže Maria Mendez, vlasnica restorana.

Sezona uragana na Atlantiku počela je ovaj tjedan i trajat će do kraja studenog. Američka nacionalna uprava za oceane i atmosferu predviđa da će ova biti sedma uzastopna iznadprosječna sezona uragana, a stručnjaci da postoji 70-postotna vjerojatnost da će najmanje jedan veliki uragan kategorije 3 ili jači pogoditi obalu Sjedinjenih Američkih Država.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!