Tropska oluja Bonnie prerasla u uragan koji je pogodio srednju Ameriku i Meksiko

04.07.2022.

07:49

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

El Salvador

El Salvador

Foto: Jose Cabezas / REUTERS

Tropska oluja Bonnie pretvorila se jučer navečer u uragan 1. kategorije u blizini jugozapadne obale Meksika, dok je u Salvadoru i Nikaragvi uzrokovala smrt troje ljudi i materijalne štete.

Kako je priopćio američki Nacionalni centar za uragane, uragan je donio maksimalne postojane vjetrove od 130 km na sat i veće udare.

Bonnie, treći uragan u sezoni istočnog sjevernog Pacifika 2022., stigao je kao tropska oluja na karipsku obalu blizu granice Nikaragve i Kostarike u petak navečer, donoseći obilne kiše cijeloj regiji, prije nego što je u subotu prešao na Pacifik.

Salvadorski predsjednik Nayib Bukele objavio je na Twitteru da će nastava u cijeloj zemlji biti obustavljena danas.

Uragan bi večeras mogao dosegnuti kategoriju 2, s vjetrovima do 177 km na sat, dok putuje paralelno s obalom prije nego što se udalji od Meksika u srijedu, objavila je meksička nacionalna meteorološka služba.

Meksička meteorološka služba također je upozorila da bi uragan mogao uzrokovati intenzivne kiše, klizišta, poplave, jake udare vjetra i oceanske valove do 5 metara duž južne obale Tihog oceana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!