Trudeau: Kanada spremna na partnerstvo sa Seulom u obrani od Pjongjanga

17.05.2023.

07:22

Autor: V.K./HRT/Hina

Justin Trudeau

Justin Trudeau

Foto: Kim Hong-Ji / REUTERS

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je u srijedu da je njegova zemlja spremna na partnerstvo s Južnom Korejom u ključnim projektima minerala i čiste energije te obrani od sjevernokorejskih nuklearnih i raketnih prijetnji.

Obraćajući se južnokorejskom parlamentu, Trudeau je rekao da je Kanada predana povećanju vojnog angažmana kako bi ublažila prijetnje regionalnoj sigurnosti, dok radi zajedno sa Seulom na denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

- Kanada je spremna ojačati naše partnerstvo s prijateljima poput Koreje u svemu, od baterijskih minerala preko visokotehnoloških inovacija do rješenja čiste energije, rekao je Trudeau.

Trudeau je u utorak stigao u Seul u prvom posjetu jednog kanadskog čelnika u devet godina dok dvije zemlje žele potaknuti suradnju na području sigurnosti i baterijskih minerala koji se koriste u električnim vozilima.

Trudeau i južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol održat će summit i zajedničku konferenciju za novinare kasnije u srijedu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!