21:10 / 04.06.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Trudeau: Katolička Crkva mora preuzeti odgovornost

Kanadski premijer Justin Trudeau

Kanadski premijer Justin Trudeau

Foto: Blair Gable / REUTERS

Katolička Crkva mora preuzeti odgovornost za upravljanje brojnim školama za asimilaciju autohtonog stanovništva, rekao je u petak premijer Kanade Justin Trudeau, nakon otkrića ostataka 215 djece u jednoj takvoj školi.

-Kao katolik jako sam razočaran pozicijom koju je Katolička Crkva sada zauzela i zauzimala je proteklih godina. Očekujemo od  Crkve da preuzme odgovornost za svoju ulogu u tome, izjavio je premijer Justin Trudeau novinarima.


Ovoga je tjedna otkrivena masovna grobnica 215 domorodačke djece, koji su bili učenici škole Kamloops Indian Residential School u Britanskoj Kolumbiji. Škola je zatvorena 1978., a ostaci djesce pronađeni su uz pomoć posebnog radara.


Trudeau je kazao da se mnogi "pitaju zašto Katolička Crkva u Kanadi šuti i ne istupa".


- Prije nego što počnemo izvoditi Katoličku Crkvu na sud, nadam se da će vjerski vođe shvatiti da je to nešto u čemu trebaju sudjelovati, a ne od čega se skrivati, rekao je Trudeau.Između 1831. i 1996. kanadski sustav rezidencijalnih škola silom je odvojio oko 150 tisuća domorodačke djece iz njihovih domova.

Šestogodišnja istraga nad kanadskim sustavom rezidencijalnih škola, utvrdila je 2015. kako je taj u međuvremenu ukinuti sustav predstavljao "kulturni genocid".


U izvješću se dokumentira strašno fizičko nasilje, neuhranjenost i druga zvjerstva kojima su mnoga od 150 tisuća djece koja su pohađala te škole bila izložena. Škole su uglavnom vodile kršćanske crkve u ime državne vlasti, od 1840-ih  sve do 1990-ih godina.


Izvješće je utvrdilo da je više od 4.100 djece umrlo za vrijeme boravka u rezidencijalnoj školi. Vjeruje se da 215 djece čiji su ostaci pronađeni zakopani ispod nekada najveće takve škole u Kanadi nisu dio te statistike te da su njihove smrti ostale nezabilježene do ovoga otkrića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!