09:48 / 06.06.2020.

Autor: P.F./Hina

Trudeau kleknuo u znak solidarnosti s prosvjednicima u Ottawi

Foto: BLAIR GABLE/Reuters

Foto: BLAIR GABLE/Reuters

Foto: - / REUTERS

Okružen tjelesnim čuvarima s maskama, Trudeau je kleknuo dok su prosvjednici tražili prekid policijske brutalnosti i rasističkog ponašanja prema crncima, usred povika:"Suprotstavimo se Trumpu!"
U petak tijekom antirasističkog skupa održanog u Ottawi kanadski premijer Justin Trudeau kleknuo je u znak solidarnosti s prosvjednicima.

Okružen tjelesnim čuvarima s maskama, Trudeau je kleknuo dok su prosvjednici tražili prekid policijske brutalnosti i rasističkog ponašanja prema crncima, usred povika:"Suprotstavimo se Trumpu! Suprotstavimo se Trumpu!"

Okupljanje u Ottawi jedno je od nekoliko skupova planiranih u gradovima diljem Kanade u znak solidarnosti s prosvjedima u Sjedinjenim Državama što ih je potaknula nasilna smrt nenaoružanog Afroamerikanca Georgea Floyda kojega je prošli tjedan u Minneapolisu ubio policajac. 

S crnom maskom preko nosa i usta Trudeau je pljeskao i kimao glavom kad je jedan od govornika kazao da svi moraju izabrati što će biti - "rasisti ili antirasisti".

Kanadski premijer koji je prošli tjedan bio prisiljen na riskantan diplomatski potez, izrazivši užas i zaprepaštenje zbog razvoja događaja u SAD-u te istodobno nastojeći ne imenovati i ne uvrijediti aktualnog američkog predsjednika, u međuvremenu se suočio sa sve većim pritiskom javnosti koja ga je pozvala da se javno suprotstavi Donaldu Trumpu.

● 
SAD očekuje najveći prosvjed dosad, zabrana policijskog zahvata pritiskanja vrata

Trudeauu je u utorak 21 sekundu oklijevao prije nego što je odgovorio na pitanje o Trumpovoj prijetnji korištenja vojske kako bi ugušio prosvjede diljem SAD-a.

Umjesto toga Trudeau je skrenuo pozornost na probleme s kojima se susreće Kanada kada je riječ o sustavnom rasizmu prema autohtonim zajednicama i rasnim manjinama u zemlji.

- Svi s užasom i čuđenjem gledamo što se događa u SAD-u. Vrijeme je da se povežemo, vrijeme je da slušamo. Vrijeme je da učimo..., jer nepravda se nastavlja unatoč postignutom napretku. No vrijeme je i da mi Kanađani priznamo da i sami imamo probleme. I kanadski se crnci svakodnevno susreću s diskriminacijom, u Kanadi je i dalje prisutna sustavna diskriminacija, koju mnogi među nama ne vide, no to je realnost, kazao je tada Trudeau.

- Mislim da previše Kanađana osjeća strah i tjeskobu kada ugledaju policijske dužnosnike jer u ovoj zemlji i dalje se suočavamo sa sustavnim rasizmom i sustavnom diskriminacijom, ponovio je Trudeau novinarima na brifingu u petak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!