12:08 / 01.06.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Trudeau nakon otkrića masovne dječje grobnice: "Moramo priznati istinu"

Trudeau je obećao "konkretnu akciju"

Trudeau je obećao "konkretnu akciju"

Foto: Dennis Owen/Blair Gable / REUTERS

Kanadski premijer Justin Trudeau obvezao se u ponedjeljak pružiti veću podršku preživjelima škola za prisilnu asimilaciju domorodaca nakon što je otkrivena masovna grobnica 215 domorodačke djece.

Riječ je o učenicima škole Kamloops Indian Residential School u Britanskoj Kolumbiji, zatvorenoj 1978., a njihovi su ostaci pronađeni uz pomoć posebnog radara.


Trudeau je obećao "konkretnu akciju" za podršku preživjelima, obiteljima i domorodačkom stanovništvu, ali nije precizirao što bi to moglo biti.


- Nažalost, ovo nije iznimka ili izolirani incident. Nećemo se skrivati od toga. Moramo priznati istinu. Rezidencijalne škole su bili stvarnost - tragedija koja je postojala ovdje, u našoj zemlji, i moramo prihvatiti, rekao je Trudeau.

Neka su djeca imala samo 3 godine, a uzrok njihove smrti još uvijek nije poznat.


Slučaj je potaknuo pozive na istragu svih bivših rezidencijalnih škola. Institucije kojima upravlja vlada ili Crkva su namijenjene prisilnoj asimilaciji domorodačke djece.


- Temeljita istraga svih bivših rezidencijalnih škola mogla bi dovesti do dublje istine o genocidu nad našim ljudima, rekao je nacionalni čelnik kanadske Skupštine prvih naroda Perry Bellegarde, a prenijele novine The Globe and Mail.


Desetljećima su tisuće djece oduzimane od njihovih obitelji i smještane u internate, gdje su morali naučiti tradiciju europskih kolonijalista da bi zaboravili vlastitu kulturu. Nasilje i seksualno zlostavljanje bili su česti u ovim školama.


- Uspjeli smo potvrditi ono što je naša zajednica otprije znala, kazala je o otkriću čelnica domorodačke zajednice Rosanne Casimir.


- U ovome trenutku, imamo više pitanja nego odgovora.

Šestogodišnja istraga nad kanadskim sustavom rezidencijalnih škola, koji je nasilno odvajao domorodačku djecu od njihovih obitelji, utvrdila je 2015. godine kako je taj u međuvremenu ukinuti sustav predstavljao "kulturni genocid".


U izvješću se dokumentira strašno fizičko nasilje, neuhranjenost i druga zvjerstva kojima su mnoga od 150 tisuća djece koja su pohađala te škole bila izložena. Škole su uglavnom vodile kršćanske crkve u ime državne vlasti, od 1840-ih pa sve do 1990-ih godina.


Izvješće je utvrdilo da je više od 4.100 djece umrlo za vrijeme boravka u rezidencijalnoj školi. Vjeruje se da 215 djece čiji su ostaci pronađeni zakopani ispod nekada najveće takve škole u Kanadi nisu dio te statistike, te da su njihove smrti ostale nezabilježene do ovoga otkrića.


Trudeau je na Twitteru napisao kako mu ta vijest "slama srce u bolnom podsjećanju na to mračno i sramotno poglavlje u povijesti naše zemlje".


Godine 2008. kanadska se vlada službeno ispričala zbog tog sustava. Domorodačka zajednica priopćila je kako do sredine lipnja očekuje preliminarne rezultate istrage.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!