15:21 / 23.04.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Trudnice i bebe s COVID-om ipak pod većim rizikom od razvoja komplikacija

Trudnice i bebe s Covidom pod većim rizikom od razvoja komplikacija

Trudnice i bebe s Covidom pod većim rizikom od razvoja komplikacija

Foto: Pixabay / HRT

Trudnice zaražene COVID-om i njihova novorođenčad imaju veći rizik od razvoja komplikacija nego što se do sada znalo, doznaje se iz studije britanskih znanstvenika.

Studija je provedena na više od 2100 trudnica u 18 zemalja, a svaka trudna žena s COVID-om uspoređena je s dvjema trudnicama koje nisu bile zaražene i rodile su u istoj bolnici u isto vrijeme.

Zaraza novim koronavirusom kod novorođenčadi povezuje se s trostruko većim rizikom od zdravstvenih komplikacija, tvrde znanstvenici s Oxforda.

- Trudnice zaražene COVID-om imale su 50 posto više šansi od ostalih trudnica da razviju komplikacije, uključujući prerani porod, visoki krvni tlak sa zatajenjem organa, potrebu za intenzivnom njegom ili smrt, kazao je profesor fetalne medicine Aris Papageorghiou.

Čini se, međutim, da dojenje ne predstavlja rizik da će se bebe zaraziti od majki koje imaju COVID-19, kazali su znanstvenici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!