07:06 / 04.10.2020.

Autor: Branka Slavica/Sanja Gvozdanović/Dnevnik/IMS/HRT/Hina

Trump bi sutra mogao biti otpušten iz bolnice

Foto: Erin Scott/Reuters

Foto: Erin Scott/Reuters

Foto: - / REUTERS

Trump je u videu iz svoje bolničke sobe poručio da se osjeća puno bolje i nada se da će se brzo vratiti, dan nakon kontradiktornih poruka iz Bijele kuće o njegovu zdravstvenom stanju nakon dijagnoze covida-19.
Iz Bijele kuće i dalje stižu kontradiktorne informacije o stanju američkog predsjednika. Nakon što je završio u bolnici Walter Reed nedaleko od Washingtona zbog koronavirusa, Trump je poručio da se dobro osjeća i da će nastaviti predsjedničku kampanju. Zaražen je i sve veći broj njegovih bliskih suradnika.

HRT-ova dopisnica iz Washingtona Branka Slavica javila je za Dnevnik da nakon jučerašnjih oprečnih informacija, Bijela kuća i liječnički konzilij umiruju američku javnost i danas su potvrdili da je petak bio krizni dan za Trumpa. Tada je imao povišenu temperaturu i problema s disanjem, pa je primio jednosatni tretman kisikom. Bolje mu je, dodaje Slavica, i ako se oporavak nastavi, u ponedjeljak bi mogao biti otpušten iz bolnice.Sinoć, u danu kontradiktornih vijesti o njegovu zdravstvenom stanju, predsjednik Trump objavio je četverominutnu video poruku.

- Kad sam došao ovamo, nisam bio dobro. Sada se osjećam mnogo bolje, poručio je Trump iz bolnice.

Bijela kuća objavila je fotografije koje bi trebale ići u prilog toj tvrdnji.

- Vratit ću se. Mislim da se uskoro vraćam, dodao je Trump.

➡️ Što ako se zakomplicira zdravstveno stanje Trumpa? 

Liječnički tim objavio je da mu zdravlje i dalje ide na bolje.

- Stanje pacijenta i dalje se poboljšava, od petka ujutro nema vrućicu, njegovi vitalni znaci su stabilni, ne žali se na kratkoću daha ili na druge respiratorne probleme, šeće bolničkom jedinicom bez ikakvih poteškoća, rekao je pulmolog Sean P. Conley.

Proturječne izjave o Trumpovu zdravlju u subotu zbunile su javnost. Conley je u nedjelju to pokušao objasniti.

- Želio sam prenijeti optimizam tima i predsjednika o tijeku njegove bolesti, rekao je novinarima u nedjelju. Nisam želio iznijeti bilo kakvu informaciju koja bi mogla usmjeriti tijek bolesti u drugom smjeru i tako je ispalo da pokušavamo nešto sakriti, što nije nužno istina, rekao je.

Meadows: Trumpovo stanje bilo je znatno lošije nego što je isprva bilo objavljeno

Predstojnik Trupova Ureda Mark Meadows jučer je rekao da je stanje predsjednika u petak bilo znatno lošije nego što je isprva bilo objavljeno, da su liječnici zbog groznice i pada razine kisika u krvi preporučili da ga se preveze u bolnicu.

- Za svakog pacijenta s koronavirusom, posebno onoga koji je u srednjim 70.-ima, koji ima prekomjernu tjelesnu masu i narušenog je zdravlja, za određivanje daljnjih prognoza presudno je to razdoblje od 48 do 72 sata, rekao je novinar Associated Pressa Jonathan Lemire.

Dan mu je i koktel monoklonskih antitijela koji nije službeno odobren, još je u fazi kliničkog ispitivanja te Remdesivir koji se pokazao učinkovitim u ublažavanju teških slučajeva zaraze koronavirusom.

- To nije uobičajen postupak liječenja nekoga tko ima samo blage simptome, rekao je glavni liječnik WEBMD-a John Whyte.

Uz predsjednika Trumpa i njegovu suprugu oboljelo je još najmanje šestero ljudi koji su prošle subote uglavnom ne mareći za opasnost od zaraze bili na događaju u Vrtu ruža u Bijeloj kući.

Bidenu dosad najveća prednost, kampanju nastavlja s fokusom na koronavirus 

Prema istraživanju koje su proveli agencija Reuters i Ipsos demokratski kandidat za predsjednika Joe Biden ima dosad najveću prednost u predizbornoj utrci u odnosu na predsjednika Trumpa. Većina ispitanika smatra da je predsjednik mogao izbjeći zarazu da je virus shvaćao ozbiljnije, a 34% ih vjeruje da im govori istinu o koronavirusu.

Joe Biden nastavlja predizbornu kampanju s fokusom na nacionalnu borbu protiv pandemije koronavirusa. Pokušava iskoristiti to što se Trump zarazio da bi naglasio ključnu poruku svoje kampanje, a to je da bi se on bolje borio protiv pandemije od njega.

Još se ne zna kada će Trump osobno nastaviti kampanju, ako uopće, i hoće li moći sudjelovati na drugoj predsjedničkoj debati 15. listopada, premda njegovi liječnici tvrde da mu se stanje popravlja i da bi se možda već u ponedjeljak mogao vratiti u Bijelu kuću i ondje nastaviti liječenje.

Kampanju će u međuvremenu nastaviti njegovi najbliži visoki suradnici, uključujući potpredsjednika Mikea Pencea i sinove Donalda i Erica. Pence, koji je u petak bio negativan na koronavirus, u srijedu će imati debatu s Bidenovom potpredsjedničkom kandidatkinjom Kamalom Harris.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!