09:21 / 29.02.2020.

Autor: HRT

Trump će predložiti Ratcliffea za glavnog obavještajca u državi

Doug Mills/Pool/REUTERS

Doug Mills/Pool/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Najava stiže u trenutku kad je predsjednik suočen s rastućim kritikama među demokratima da politizira obavještajnu zajednicu SAD-a.
Američki predsjednik Donald Trump predložit će republikanskog senatora Johna Ratcliffea za novog ravnatelja Nacionalne obavještajne agencije.

Ratcliffe je već jednom bio predložen za tu poziciju prošle godine, no povukao se zbog pitanja je li dovoljno kvalificiran za taj posao te optužbi da je "uljepšao" dio životopisa kako bi ga učinio boljim.

Najava stiže u trenutku kad je predsjednik suočen s rastućim kritikama među demokratima da politizira obavještajnu zajednicu SAD-a.

Direktor Nacionalne obavještajne agencije nadgleda 17 američkih obavještajnih agencija te je najvažnija spona između obavještajne zajednice i predsjednika.

Imenovanje zahtijeva pristanak Senata te nije jasno hoće li Ratcliffe, koji se prije suočio s dvojbama u obje stranke glede svog iskustva, moći dobiti podršku 51 osobe.

Trump je nedavno postavio Richarda Grenella, veleposlanika u Njemačkoj, za vršitelja dužnosti ravnatelja obavještajne službe, za što nije potrebno odobrenje Senata. Očekuje se da će Grenell ostati na poziciji ako Ratcliffeova nominacija ne prođe Senat.

- U vrijeme kad se Rusi miješaju u naše izbore, trebamo nestranačkog čovjeka na čelu obavještajne zajednice koji na svijet gleda objektivno i govori istinu o vlasti - rekao je vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!