20:31 / 12.11.2020.

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik 2/B.A./HRT

Trump čini sve da blokira novu administraciju

Foto: REUTERS/Issei Kato

Foto: REUTERS/Issei Kato

Foto: - / REUTERS

Donald Trump prvi put nakon izbora na javnom događaju. Na Dan veterana položio je vijenac, okrenuo se i otišao. Izjave nije davao.
U SAD-u novi uzlet epidemije. Umrlih od posljedica zaraze gotovo je četvrt milijuna, a radna skupina Bijele kuće upozorava da se stanje pogoršava. Za to vrijeme, nastavlja se nejasna situacija s Donaldom Trumpom, koji ne želi otići i čini sve da blokira novu administraciju Joea Bidena.

Donald Trump
prvi put nakon izbora na javnom događaju. Na Dan veterana položio je vijenac, okrenuo se i otišao. Izjave nije davao.

Istodobno, Bidenova ekipa dobiva ključne stupove. Njegov dugogodišnji suradnik Ron Klain bit će voditelj predsjednikova ureda. U vrijeme kad je Biden bio potpredsjednik, on je također vodio njegov tim, a tu je dužnost obnašao i za vrijeme potpredsjednika Ala Gorea. Znakovito je da je Klain bio i koordinator tima za odgovor na epidemiju virusa ebole.

Iz središta Europske unije stižu tople čestitke Bidenu i Kamali Harris. Poziva se na strateško partnerstvo i posebno pozdravlja povratak SAD-a u međunarodne organizacije i sporazume.

- Moramo pozdraviti čvrstu predanost izabranog predsjednika Joea Bidena obnovi jedinstva i poštovanju demokratskih normi i institucija. Kao i suradnji sa saveznicima na temelju istinskog partnerstva, rekao je Josep Borrell Fontelles, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku.

Britanski premijer Boris Johnson prepričao je sadržaj svojeg telefonskog razgovora s Bidenom, iako su mu prigovorili da se čekao dulje nego što je uobičajeno. Johnson ne krije da je dobro surađivao s Trumpom, ali kaže da će tako biti i s Bidenom.

- Složili smo se, bez sumnje, kako je potrebno da Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD još jednom snažno stanu u obranu zajedničkih vrijednosti diljem svijeta, za ljudska prava, za slobodnu trgovinu, za NATO, i da skupa radimo protiv klimatskih promjena, rekao je Johnson.

I ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov dao je svoju procjenu vanjske politike Bidenove administracije. Neće se mnogo razlikovati od one Baracka Obame, i nema revolucionarnih promjena u odnosu s Rusijom, kaže Lavrov.

- To ponajprije znači povratak u Pariški klimatski sporazum. Zatim, tu je i Iranski nuklearni program. Ipak, demokrati su najavili da će za američki povratak tražiti određene ustupke, pokušati ga nagnuti u svoju korist, kako bi bili još agresivniji prema Iranu, rekao je Lavrov.

"I tako prolazi slava svijeta", rekli bi stari Latini. Jedan japanski proizvođač pomalo karikaturalnih maski, obavio je predsjedničku primopredaju na svojim policama bez problema. Trump se uklanja i stavlja se Biden. Tako je i s proizvodnim procesom, tek pokojeg će proizvoditi, jer potražnja za njegovim Trumpom, kaže, u drastičnom je padu. Barem im je cijena jednaka, oko 20 eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!