09:46 / 04.11.2020.

Autor: Marko Stričević/Studio 4/B.A./HRT

Trump i Biden borili su se za svaki glas do posljednjeg daha

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/Brian Snyder

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/Brian Snyder

Foto: - / REUTERS

Republikanski tabor optuživao je demokrate da potiču anarhiju i građanski rat u zemlji. Bidenov tabor odgovarao je protuoptužbama za fašizaciju društva.
U zemlji koja ne poznaje institut izborne šutnje, obojica pretendenata na Bijelu kuću, bez obzira na poodmaklu dob, borili su se za svaki glas do posljednjeg daha. Onaj koji je izumio trumpizam i zapravo usisao Republikansku stranku i onaj čije vremešno lice govori o dubokoj krizi Demokrata.

➡️ Sve o američkim predsjedničkim izborima

Tri najveće američke krize 20. stoljeća - španjolska gripa 1918., ekonomski kolaps 1929. i rasni nemiri 1968. - kao da su se zajedno ponovile u jednoj jedinoj godini, k tomu još izbornoj. I k tomu još - s jednim od najkontroverznijih predsjednika u povijesti...

- Unatoč pandemiji i svemu ostalome što je prati, obilježje ovih izbora jest to što su oni doista referendum o Donaldu Trumpu i njegovu načinu vođenja zemlje, kaže Jeff Brauer, politolog Kensington Collegea.

Za predsjednika optuživanog da potkopava temelje američke demokracije izborna godina počela je prilično dobro. Višemjesečni postupak opoziva koji su protiv njega pokrenuli demokrati propao je, a oporba mu je kao protukandidate isturila trojicu gotovo 80-godišnjaka. Nominaciju je izborio bivši Obamin potpredsjednik.

- Pobijediti znači ujediniti Ameriku, zaustaviti sijanje bijesa i podjela. Umjesto ratovanja izliječiti zemlju. Moramo pobijediti Donalda Trumpa i Republikansku stranku, ali ne smijemo postati poput njih. Ne možemo imati rat bez prestanka, rekao je Joe Biden.

Neuspješno nošenje s pandemijom

Dok je Trump još likovao zbog neuspjela opoziva, u Sjedinjene Države ušuljao se koronavirus. Pretvorivši se u najutjecajnijeg svjetskog poricatelja njegove opasnosti, ponovno se želio predstaviti kao zaštitnik radnih mjesta.

- Većina Amerikanaca i dalje smatra da se predsjednik neuspješno nosi s pandemijom. Posebno visokoobrazovane žene, žene u urbanim predgrađima i starije stanovništvo. Te su tri skupine među najvažnijim i najpouzdanijim glasačkim blokovima u SAD-u, rekao je Dan Mahaffee, analitičar centra CSPC u Washingtonu.

Svojeg protukandidata Trump je ismijavao da od početka epidemije ne izlazi iz kućnog bunkera, a htio bi voditi zemlju...

Biden je izašao u svibnju kako bi podržao transameričke prosvjede protiv rasizma u policiji. Ti su prosvjedi u Washingtonu postali toliko nasilni da se u bunker Bijele kuće morao preseliti Trump.

Republikanski tabor počeo je optuživati demokrate da potiču anarhiju i građanski rat u zemlji.

- Razoružat će vas, zatvoriti u kuće i dovesti vam latinoameričke bande za susjede, rekao je republikanski kongresmen Matt Gaetz 24. kolovoza.

Bidenov tabor odgovarao je protuoptužbama za fašizaciju društva ističući predsjednikovu slabost prema sve ohrabrenijim bijelim supremacistima.

- Glasajte za Joea Bidena, kao da vam život o tome ovisi, rekla je bivša prva dama SAD-a Michelle Obama 6. listopada 2020.

Mobilizacija crnačkih birača

Demokrati su krenuli u mobilizaciju crnačkih birača kako bi prvi put u povijesti na izbore izašlo njih više od 50 posto.

Posebno polje borbe za glasove postala je hispanoamerička populacija koja čini gotovo petinu američkog stanovništva, a dosad je slabo izlazila na izbore i nije ideološki kompaktna.

- Joe Biden želi anulirati sve za što su Hispanoamerikanci radili, zbrisati s lica zemlje vaše male biznise karantenama i regulacijama. Napast će katoličke organizacije, poticati kasne abortuse i predati vašu zemlju nasilnoj socijalističkoj rulji, rekao je Donald Trump.

Svjestan da sva istraživanja rejtinga daju golemu prednost Bidenu, Trump je od ljeta krenuo va banque: bogato pretpolitičko iskustvo sudjelovanja u reality showovima prenio je u predizbornu arenu.

- Na svoju žalost, predsjednik Trump vrlo je loše upravljao očekivanjima. Postavio je letvicu za Bidena toliko nisko da je Biden ispao prilično dobar. Na kraju se činilo da je najveću štetu u prvoj debati pretrpio sam Trump, koji je ispao grub i nepristojan, kaže Mahaffee.

Do samog kraja kampanje Trump i njegovi ljudi nastojali su diskreditirati Bidena optužbama da je kao potpredsjednik ubirao provizije od poslova svojeg sina Huntera u Kini i Rusiji.

- Nisam uzeo ni novčića od bilo kojeg inozemnog izvora cijeli svoj život. Znamo da je predsjednik platio 50 puta veći porez u Kini. Ondje ima tajni bankovni račun, posluje u Kini i onda kaže da ja uzimam novac, rekao je Biden.

Odnos prema pandemiji postao je znak raspoznavanja između dva svjetonazora. Biden je potpuno odustao od masovnih skupova, dok je Trump čak uspio brzinski preboljeti koronavirus i iskoristiti svoj primjer da se na mitinzima još jače isceri zagovornicima odgovornosti, poručujući svima koji slušaju da mu ne može nitko ništa i da je jači i od sudbine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!