06:39 / 12.06.2018.

Autor: S.M./HRT/Hina

Trump i Kim usuglasili potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Nakon susreta s Kimom Trump je kazao da je postignut velik napredak.
Američki predsjednik Donald Trump i sjevernorejski čelnik Kim Jong-un usuglasili su potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka u zamjenu za sigurnosna jamstva Sjevernoj Koreji, kaže se u dokumentu što su ga dvojica državnika potpisala na kraju svog povijesnog summita, javljaju agencije.

U dokumentu koji ima četiri stavke, SAD i Sjeverna Koreja obvezali su se i na razvoj novih međudržavnih odnosa, gradnju stabilnog i trajnog mira, a Pjongjang se obvezao i da će vratiti ostatke zatvorenika iz Korejskog rata.

Deklaracija je zaključena obvezom obiju strana da će nastaviti daljnje pregovore "što je prije moguće". S američke strane vodit će ih državni tajnik Mike Pompeo, a vođa sjevernokorejskog tima još nije poznat. Zasad nije poznato što termini poput "potpuna denuklearizacija" i "sigurnosna jamstva" znače.

Koju minutu prije nego što će ga potpisati, Trump je sporazum pozdravio kao "sveobuhvatan", a Kim je kazao da je "Sjeverna Koreja odlučila ostaviti povijest iza sebe" i da će "svijet brzo vidjeti veliku promjenu".

Trump je obećao pozvati Kima u Bijelu kuću, ali nije rekao kada.  Dokument je potpisan na kraju prvog, povijesnog susreta lidera Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje.

Kako je tekao povijesni susret

U luksuznom hotelu na otoku Sentosi u Singapuru održan je povijesni susret dvojice svjetskih čelnika potpuno različitih životnih putova i stilova - Donalda Trumpa i Kim Jong-una. Na sastanku, koji je dugo bio nezamisliv zbog desetljeća napetosti te nuklearnih planova Sjeverne Koreje, tražilo se rješenje za pat-poziciju na Korejskom poluotoku.

Sjevernoj Koreji je, zbog njezina arsenala, UN uveo niz sankcija tijekom više godina. Cijeli svijet pozorno je pratio veliki događaj na početku kojeg su se dvojica čelnika rukovala, oprezno nasmiješila te zatim držala za ruke.Nakon razgovora, koji je u knjižnici u pratnji prevoditelja trajao 40-ak minuta, dvojica čelnika održala su sastanak s izaslanstvima. Zatim je počeo radni ručak te je potpisan sporazum, nakon prvog ikad održanog susreta čelnika ovih dviju zemalja. Tim se dokumentom obvezuju uspostaviti nove odnose u skladu sa željom za napretkom i stabilnim mirom na Korejskom poluotoku. Sjeverna Koreja obvezala se na potpunu denuklearizaciju. Nakon što je potpisao dokument, diktator je otputovao iz Singapura. Donald Trump rekao je da će pozvati Kima u Bijelu kuću te se obratio svijetu.Stručnjaci za neverbalnu komunikaciju ocijenili su da su se dvojica čelnika trudila pokazati moć tijekom susreta, no bilo je i znakova nervoze. Analitičari se slažu kako postoji spremnost za dijalog, ali upozoravaju da je sjevernokorejski režim dosad bio vješt u neispunjavanju danih obećanja. Uspije li se ostvariti diplomatski napredak, to bi moglo, smatra se, donijeti trajnije promjene u sigurnosnom okruženju na sjeveroistoku Azije, kao što je to, primjerice, donio posjet američkog predsjednika Richarda Nixona - Kini 1972. Sastanak je za Studio 4 komentirala Senada Šelo Šabić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Kina je pozdravila summit te očekuje postizanje dogovora o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Susret dvojice čelnika pozorno se pratio u Seulu. Brojni Južnokorejci gledali su prijenos sastanka u Singapuru na ekranima postavljenima na javnim mjestima. Južnokorejski predsjednik nazvao je to "razgovorima stoljeća". Nada se da će sastanak donijeti potpunu denuklearizaciju, mir te novo doba u odnosima dviju Koreja i Sjedinjenih Država.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!