08:04 / 13.07.2018.

Autor: M.M./Hina

Trump i May za "ambiciozni" sporazum o slobodnoj trgovini

Foto: UK Prime Minister @10DowningStreet

Foto: UK Prime Minister @10DowningStreet

Foto: - / -

Američki predsjednik izjavio je u Londonu, da što god Britanija učini s Brexitom je dobro 'sve dok se s njima može trgovati'.
Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u Londonu, gdje se sastao s britanskom premijerkom Theresom May, da što god Britanija učini s Brexitom je dobro sve dok se s njima može trgovati.

Na konferenciji za medije u premijerkinoj rezidenciji izvan Londona, Trump je zahvalio May što zagovara poštenu i recipročnu trgovinu sa SAD-om.
Podržavamo odluku britanskog naroda da se ostvari potpuna samostalnost njihove vlade, vidjet ćemo kako će to ići. Radi se o vrlo složenim pregovorima
, kazao je Trump, aludirajući na planirani izlazak Britanije iz Europske unije.

Premijerka May je kazala da su dvije strane suglasne da će, kada Britanija napusti EU, stremiti ambicioznom britansko-američkom sporazumu o slobodnoj trgovini.
Dogovor u Chequersu od prošloga tjedna (sastanak o krizinim pregovorima glede Brexita) meni i Donaldu pruža platformu za ostvarenje ambicioznog sporazuma koji će biti dobar za obje zemlje i obje ekonomije, kazala je May.
Također je istaknula da su odnosi između dviju zemalja zbog slobode, pravde i mira, neophodni.

Trump se u pratnji Prve dame Melanije u dvorcu Windsor sastao s britanskom kraljicom Elizabetom II.

Trumpa i Melaniju je 92-godišnja kraljica dočekala u dvorištu dvorca, uz vojni orkestar koji je kraljevskim pozdravom odao počast američkom predsjedniku i odsvirao američku himnu.

Prije nego će popiti čaj, Trump i kraljica Elizabetha su izvršili postrojavanje počasne straže.

Nakon toga Trump je otputovao za Škotsku, gdje će biti u privatnom posjetu prije nego se uputi u Helsinki na summit s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Trump: May i ja dosad smo najbolje 'kliknuli' na jučerašnjoj večeri

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da je s britanskom premijerkom Theresom May vjerojatno najbolji odnos dosad uspostavio na večeri dobrodošlice održanoj jučer u premijerkinoj rezidenciji izvan Londona.

Opisao ju je kao ugodnu osobu, dok je za gradonačelnika Londona Sadiqa Khana ponovio kako užasno vodi glavni grad Britanije.
Ocijenio je i da bi Boris Johnson bio izvrstan premijer. Ne radim usporedbe - samo kažem da bi on bio izvrstan premijer. Mislim da ima ono što je potrebno, kazao je.

Neki pripadnici britanske političke klase, međutim, prozvali su Trumpa ustvrdivši da je nepristojan te da je uvrijedio britansku premijerku kritikama njezine strategije odnosa prema EU te isticanjem Borisa Johnsona kao, po njegovu mišljenju, idealnog premijera.

Trump: Plan za Brexit dovodi u pitanje sporazum o slobodnoj trgovini

Američki predsjednik izjavio je jučer da bi sporazum o slobodnoj trgovini s Velikom Britanijom mogao biti neostvariv ako ta zemlja odluči provesti predloženi plan britanske premijerke Therese May zadržavanja uskih ekonomskih odnosa s Europskom unijom nakon Brexita.

U intervjuu za britanski The Sun, objavljen u četvrtak kasno navečer, Trump je ustvrdio kako će plan za Brexit sigurno utjecati na trgovinu sa Sjedinjenim Državama - nažalost, negativno. Plan zadržavanja uskih ekonomskih odnosa s Bruxellesom ostavlja Veliku Britaniju previše blizu EU-a da bi bio moguć novi transatlantski trgovinski sporazum, rekao je američki predsjednik.

Dvije godine nakon što su Britanci na referendumu 2016. izglasovali napuštanje Unije, kabinet britanske premijerke prošli je tjedan prihvatio plan za prijateljski Brexit koji bi Britaniju zadržao unutar zone slobodne robne razmjene s EU-om, što bi automatski značilo i to da bi morala s Unijom dijeliti i neke zakone. Postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa SAD-om jedan je od ključnih ciljeva zagovornika Brexita unutar Konzervativne stranke britanske premijerke, koji sada strahuju da May pristaje na previše ustupaka prema EU-u. Potpišu li takav sporazum, to bi značilo da bismo imali posla s Europskom unijom umjesto s Velikom Britanijom, što će vjerojatno onemogućiti sporazum, upozorio je Trump u razgovoru za The Sun, referirajući se na prijedlog za Brexit. U tome slučaju, trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama vjerojatno neće biti postignut, ustvrdio je.

Samo nekoliko sati prije na svečanoj večeri u povodu Trumpova prvog službenog posjeta Velikoj Britaniji, May je otvoreno pozvala Washington na sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini između dviju zemalja nakon Brexita, pohvalivši prijateljstvo dviju saveznica.

Američkog predsjednika pozdravila je citirajući Winstona ChurchillaSada, na korist svih naših ljudi, krenimo zajedno raditi na izgradnji bogatije budućnosti, rekla je Trumpu. Sada, dok se pripremamo napustiti Europsku uniju, imamo jedinstvenu priliku učiniti više. To je također prilika da se sruše birokratske zapreke koje frustriraju vodeće poslovne ljude s obje strane Atlantika, rekla je May.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!