20:38 / 27.10.2020.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Trump ili Biden - borba za svaki glas

Foto: Brian Snyder/REUTERS

Foto: Brian Snyder/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Prema posljednjim podacima, dopisnim putem dosad je glasovalo gotovo 64 milijuna ljudi, i taj rekordan broj - tvrde analitičari - naznaka je da bi na ove izbore moglo izaći najviše glasača u posljednjih 110 godina.
Još je tjedan dana do predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama. Donald Trump i Joe Biden, s potpuno drukčijim pristupom biračima u vrijeme pandemije, obilaze savezne države koje bi mogle biti ključne za pobjedu. ➡️ Biden i Trump posjetili Pennsylvaniju ➡️ Senat potvrdio kandidatkinju Amy Coney Barrett za Vrhovni sud ➡️ Trump i Biden u posljednjem tjednu kampanje, epidemija u fokusu

Savezna država Pennsylvania, jedna je od onih takozvanih ključnih na predsjedničkim izborima. I zato ne začuđuje što su dvojica konkurenata upravo ondje.  Trump na velikim skupovima, Biden obilazi građane i volontere. Pennsylvania svoje gospodarstvo temelji na fosilnim gorivima, pa Trump odmah napada svog izazivača.

- Ako pobijedi, on će zabraniti vađenje nafte, gospodarstvo će vam propasti, izgubit ćete tisuće radnih mjesta. Država će pasti u depresiju baš kao i svi vi, rekao je predsjednik SAD-a Donald Trump.

Radnici odmah na nogama, kriza je ionako prevelika. Biden tvrdi - ništa od toga nije istina, njemu je svako radno mjesto važno.

- Ne zatvaram naftna polja, ne gasim radna mjesta - ja samo investiram u čistu energiju, odgovorio je kandidat Demokratske stranke na predsjedničkim izborima Biden.

Upravo ta čista energija sumnjiva je glasačima, pa iako je dosad Biden u toj državi imao prednost, čini se da se ona topi u samom finišu.

- Znate kakav sam ja, nikad nemam previše samopouzdanja, mogu se samo nadati da ću uz Božju milost dobro proći, dodao je.

Aktualni predsjednik poručuje da ima samopouzdanja i da zna što želi, za razliku od Bidena. Sve je, kaže, uoči izbora vrlo jednostavno.

- Ovdje je izbor između Trumpova super oporavka zemlje i Bidenove depresije koja bi mogla postati depresija cijele zemlje. Moj gospodarski bum i njegov lockdown - eto, to je izbor, naglasio je Trump.

Zadovoljan je Trump i imenovanjem sutkinje Barrett u Vrhovni sud. Njezinim izborom konzervativna većina ima nadmoćnu prednost. Pa ne iznenađuje što su i o tome mišljenja različita.

- Ovo je veliki dan za našu zemlju, Ustav,  odnosno za poštenu i neovisnu vladavinu prava, istaknuo je američki predsjednik.

- Mislim da nije trebala biti imenovana uoči izbora, ali to je moje mišljenje, i ne mislim nikoga osuđivati, poručio je kandidat Demokratske stranke na predsjedničkim izborima.

Prema posljednjim podacima, dopisnim putem dosad je glasovalo gotovo 64 milijuna ljudi, i taj rekordan broj - tvrde analitičari - naznaka je da bi na ove izbore moglo izaći najviše glasača u posljednjih 110 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!