08:51 / 30.09.2018.

Autor: Hina/HRT

Trump: Kim Jong-un i ja zaljubili smo se

-

-

Foto: - / -

Unatoč toplijem tonu u odnosima, Sjeverna Koreja nije ispunila američke zahtjeve da osigura potpunu evidenciju svojeg programa oružja.
Američki predsjednik Donald Trump rekao je na skupu svojih pristaša u Zapadnoj Virginiji u subotu navečer da su se on i sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un "zaljubili" jedan u drugoga dok su se napetosti između dviju zemalja ublažile u posljednjih godinu dana.

"Zaista sam bio čvrst, a bio je i on", rekao je Trump.

"I onda smo se zaljubili. OK? Ne, zaista", dodao je.

"On mi je pisao divna pisma, to su prekrasna pisma. Zaljubili smo se", rekao je Trump.

Američki predsjednik istaknuo je da to što je Pjongjang zaustavio nuklearne pokuse te ispaljivanje raketa i projektila tumači kao znak da njegov pristup Sjevernoj Koreji djeluje - čak iako kritičari tvrde da je sjevernokorejski nuklearni program ostao isti.

Pretpostavljajući moguće kritike koje bi njegove riječi o osjećajima prema Kimu mogle izazvati, Trump je dodao sarkastično: "Donald Trump je rekao da su se njih dvojica zaljubila. Kako strašno, kako je to strašno? To je tako nepredsjednički."

Unatoč toplijem tonu u odnosima, Sjeverna Koreja nije ispunila američke zahtjeve da osigura potpunu evidenciju svojeg programa oružja i poduzme korake koji bi pokazali da odustaje od svojeg arsenala.

Trojica viših američkih dužnosnika uključenih u sjevernokorejsku politiku rekla su ovaj tjedan da nije postignut napredak u smjeru ozbiljnih pregovora ni eliminacije ili barem zaustavljanja programa nuklearnog oružja i balističkih projektila.

Dosad, tvrde sva trojica, govoreći anonimno, Sjeverna Koreja nije se čak ni složila s time da definira temeljne pojmove, poput 'denuklearizacije', 'provjerljivo' i 'nepovratno'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!