07:08 / 23.04.2020.

Autor: M.M./Hina

Trump na 60 dana zaustavlja imigraciju u SAD

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

Foto: - / REUTERS

Njegova odluka ostaje na snazi 60 dana, nakon čega će se ponovno razmotriti i potencijalno produljiti.
Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu kojom je privremeno zabranio imigraciju u Sjedinjene Države, poručivši kako time želi zaštititi američke radnike tijekom pandemije izazvane koronavirusom.

- Trumpova naredba da se napadnu iranski brodovi ako provociraju  

Odluka ostaje na snazi 60 dana, nakon čega će se ponovno razmotriti i potencijalno produljiti.

- Kako bih zaštitio naše sjajne američke radnike, upravo sam potpisao izvršnu uredbu kojom se privremeno suspendira imigracija u Sjedinjene Države. Time će se osigurati da nezaposleni Amerikanci iz svih dijelova društva budu prvi u redu za zaposlenje kad se naše gospodarstvo počne ponovno otvarati, rekao je američki predsjednik na konferenciji za novinare.

Dodao je da će se tako zaštititi i zdravstveni resursi za američke pacijente pogođene koronavirusom.

Washington Post piše da se mjera ne odnosi na migrante koji su već u državi i zatražili su stalno boravište, kao i na bračne partnere i djecu američkih državljana koji još nemaju dozvolu.

Uredba se ne odnosi ni na zdravstvene i druge ključne radnike iz inozemstva, pripadnike američke vojske, kao ni na one čiji je ulazak u državu od nacionalnog interesa.

Agencija dpa prenosi kako je Trump istaknuo da ta odluka neće utjecati na poljoprivrednike koji ovise o radnoj snazi iz Latinske Amerike.

Kritičari smatraju da Trump tom uredbom želi iskoristiti pandemiju kako bi implementirao dugo željenu mjeru zabrane ulaska migrantima uoči izbora 3. studenog.

Trump je na izborima 2016. pobijedio obećavši da će smanjiti imigraciju u SAD, a to je bila jedna od glavnih tema njegove kampanje. No mnogi njegovi potezi u tom smjeru osporavani su na sudovima. Pravni stručnjaci smatraju kako ovu uredbu možda čeka jednaka sudbina.

Američko je gospodarstvo zbog pandemije nadomak slijepe ulice: više od 22 milijuna ljudi prošli se mjesec prijavilo za naknadu za nezaposlene. 

Prema podacima agencije Reuters, trenutačno je u SAD-u zaraženo 836 tisuća ljudi, a zabilježeno je 47 tisuća smrtnih slučajeva.

Trump je na konferenciji za novinare rekao i kako se ne slaže s planom republikanskog guvernera Georgije Briana Kempa da otvori dio gospodarstva, istaknuvši kako je prerano donositi takvu odluku za neke djelatnosti, poput salona za uljepšavanje ili sudija za tetoviranje.

- Mogu još malo pričekati, samo još malo. Sigurnost je najvažnija. Moramo je imati. Zato sam rekao guverneru da se ne slažem s njegovom odlukom, no on će učiniti to što misli da je ispravno, rekao je Trump.

Kemp odlučio je ponovno otvoriti teretane, kuglane, salone za tetovažu, frizerske i kozmetičke salone, a od ponedjeljka će se moći otvoriti i kina i restorani, ali uz striktne mjere socijalne distance i redovitu dezinfekciju.

Republikanski guverner naveo je da podaci opravdavaju njegovu odluku koju su poduprli i liječnici. Ta savezna država ima preko 21.000 zaraženih, i 850 smrtnih slučajeva.

Radi se o otvaranju koje će se provoditi "kirurškom preciznošću, bit će ciljano i metodično, stavljajući na prvo mjesto zdravlje građana", rekao je Kemp.

Keisha Lance Bottoms, gradonačelnica Atlante, glavnog grada te savezne države, ocijenila je da je odluka preuranjena i opasna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!