16:15 / 20.01.2021.

Autor: HRT/Hina

Trump na odlasku ukinuo zabranu lobiranja dužnosnicima administracije

Foto: REUTERS/Carlos Barria

Foto: REUTERS/Carlos Barria

Foto: - / REUTERS

Trump je u srijedu opozvao svoju izvršnu uredbu koja je zabranjivala lobiranje onima koji rade u administraciji.
Američki predsjednik na odlasku Donald Trump, koji je ušao u Bijelu kuću dijelom zbog obećanja da će "isušiti močvaru" washingtonskog političkog manevriranja, u srijedu je opozvao svoju izvršnu uredbu koja je zabranjivala lobiranje onima koji rade u administraciji.

➡️
Bidenova inauguracija uz strogu kontrolu
➡️ Što je Rooseveltu bio radio, Trumpu je Twitter
➡️ Detalji inauguracije Joea Bidena
➡️ HRT prenosi inauguraciju novog američkog predsjednika Joea Bidena
➡️ Dvostruko oporezivanje i vize - što očekivati od Bidena?
➡️ Prisega bez bračnog para Trump
➡️ Avdagić: Trump zbog ega ne sudjeluje na inauguraciji

To ograničenje uvedeno ubrzo nakon njegova preuzimanja dužnosti 2017. bilo je usmjereno prema vrsti insajderske kulture protiv koje je republikanac Trump vodio kampanju i blokiralo je unosne angažmane političara kako bi umjesto za vlastite poslovne interese radili za dobrobit američkog naroda.

U izvršnoj uredbi izdanoj tijekom noći, nekoliko sati prije završetka predsjedničkog mandata, Trump je povukao vlastitu odluku kojom je dužnosnicima, koje je imenovao, bilo zabranjeno da nakon odlaska s dužnosti lobiraju u agencijama u kojima su radili pet godina te dvije godine kod drugih dužnosnika. Tom je odlukom bila uvedena i trajna zabrana lobiranja za strane vlade ili strane političke stranke.

Trump, koji nije uspio osvojiti drugi predsjednički mandat, službeno odlazi s dužnosti u podne po lokalnom vremenu (18 sati po srednjoeuropskom ) u vrijeme kada će izabrani predsjednik, demokrat Joe Biden, polagati predsjedničku prisegu nakon turbulentnog postizbornog razdoblja i upada Trumpovih pristaša u zgradu Kongresa ovaj mjesec u neuspješnom pokušaju sprječavanja zastupnika da potvrde izborne rezultate američkih predsjedničkih izbora.

Za vrijeme svog mandata Trump, koji je izgradio svoje poslovno carstvo na nekretninama, a bio je i zvijezda reality showa, nikada se nije formalno separirao od svojih poslovnih interesa, iako je rekao da je predao svakodnevnu kontrolu nad poslom dvojici sinova. Taj aranžman, za koji etičari kažu da nije spriječio sukob interesa, otvorio je pravna pitanja.

Prilikom izlaska iz Bijele kuće 2000. nakon dva mandata bivši demokratski predsjednik Bill Clinton poništio je svoju vlastitu petogodišnju zabranu po kojoj visoki dužnosnici Bijele kuće nisu smjeli lobirati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!