Trump nagovijestio da bi mogao treći put u predsjedničku utrku

27.07.2022.

07:49

Autor: Hina/HRT/D.S.

Bivši američki predsjednik Donald Trump

Bivši američki predsjednik Donald Trump

Foto: Sarah Silbiger / REUTERS

Bivši američki predsjednik Donald Trump nagovijestio je da bi po treći put mogao ući u predsjedničku utrku, rekavši na skupu koji su organizirali bivši članovi njegove administracije da su pokušaj njegova opoziva i istraga napada na Kapitol 6. siječnja 2021. smišljeni kako bi ga se u tome spriječilo.


- Žele vam nauditi, ali zapravo žele nauditi meni kako ne bih ponovno radio za vas, mislim da u tome neće uspjeti, rekao je Donald Trump svojim pristašama.


Trump je to rekao na skupu Instituta America First Policy u Washingtonu, prvi put došavši u glavni grad otkako je sišao s dužnosti u siječnju 2021. Prema medijima, bivši predsjednik bi u rujnu mogao objaviti da ulazi u treću predsjedničku kampanju.


Iako to nije službeno najavio, u govoru je dao naslutiti da ne planira otići u političku anonimnost.


Umjesto toga, istaknuo je kako osjeća da se mora angažirati unatoč onome što je nazvao "progonom" predsjednice Kongresa Nancy Pelosi, demokrata i povjerenstva koje istražuje upad na Kapitol.


- Da sam se zatvorio u kuću i samo mirno promatrao, progon Donalda Trumpa bi stao istog trena, rekao je i dodao: "Ali neću to učiniti, moram spasiti našu zemlju".


Tijekom govora, Trump je članove povjerenstva nazvao razbojnicima i ponovio ničim dokazane tvrdnja da je pobijedio na predsjedničkim izborima 2020.


- Uvijek kažem da sam se kandidirao prvi put i pobijedio, a onda sam se kandidirao drugi put i prošao još bolje. Kakva je to sramota bila! Ali možda ćemo morati to učiniti ponovno, istaknuo je Trump.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!