07:16 / 16.08.2020.

Autor: T.D./Hina

Trump "najvjerojatnije" neće sudjelovati na Putinovu summitu o Iranu

Foto: REUTERS/Sarah Silbiger

Foto: REUTERS/Sarah Silbiger

Foto: - / REUTERS

Washington koji se u svibnju 2018. jednostrano povukao iz tog ugovora i uveo stroge sankcije Iranu, želi produljiti embargo na prodaju konvencionalnog oružja Teheranu.
Američki predsjednik Donald Trump rekao je u subotu da "najvjerojatnije" neće sudjelovati na sastanku na vrhu 5+1 s Iranom koji je predložio njegov ruski kolega Vladimir Putin.

Prvi čovjek Kremlja pozvao je u petak na održavanje virtualnog summita čelnika pet stalnih članica UN-ova Vijeća sigurnosti s Njemačkom i s Iranom u prilikama povećane napetosti u vezi s eventualnim produljenjem međunarodnog embarga na prodaju oružja Teheranu.

U takvom formatu poznatom kao 5+1 vodili su se pregovori s Iranom i potpisan je ugovor o iranskom nuklearnom programu iz kojeg se Washington poslije povukao.

- Najvjerojatnije neću ići, mislim da ćemo čekati da prođu izbori, rekao je Trump odgovarajući na pitanje o eventualnom sudjelovanju na tom summitu.

Donald Trump je usto obećao da će na odbijanje američke rezolucije o produljenju embarga na prodaju oružja Teheranu u Vijeću sigurnosti odgovoriti "snapbackom", mehanizmom koji je u neku ruku izokrenuto pravo veta.

- Znali smo kakav će biti ishod glasovanja, ali ćemo načiniti 'snapback'. Vidjet ćete idući tjedan, rekao je.

Embargo na prodaju oružja Teheranu istječe 18. listopada, sukladno odredbama rezolucije kojom je odobren međunarodni ugovor o iranskom nuklearnom programu koji su u srpnju 2015. potpisali Iran i pet stalnih članica UN-ova Vijeća sigurnosti plus Njemačka.

Washington koji se u svibnju 2018. jednostrano povukao iz tog ugovora i uveo stroge sankcije Iranu, želi produljiti embargo na prodaju konvencionalnog oružja Teheranu.

Mogućnost američkog "snapbacka" pretpostavlja da se prethodno proglasi valjanim sporan argument po kojemu su Sjedinjene Države i dalje "potpisnik" nuklearnog ugovora pa mogu ishoditi povratak sankcija ako utvrde da Iran ne poštuje svoje obveze.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!