18:08 / 24.02.2022.

Autor: Hina/I.B.

Trump napao Bidena zbog Ukrajine i potaknuo podjelu američke političke klase

Donald Trump

Donald Trump

Foto: Ilustracija / Pixabay

Kritizirajući "slabost, nestručnost i glupost" Bidenove administracije u vezi s Ukrajinom, bivši predsjednik Donald Trump ozbiljno je narušio staro pravilo da američke stranačke svađe prestaju u slučaju sukoba izvan zemlje.

Tek nekoliko minuta nakon objave ruskog predsjednika Vladimira Putina o "vojnoj operaciji" u Ukrajini i prvih eksplozija u Kijevu, bivši stanar Bijele kuće, stvarni vođa republikanske stranke, krenuo je u verbalni napad.

Ruski predsjednik je "iskoristio slabost, nestručnost i glupost ove administracije i kao Amerikanca to me ljuti i žalosti", rekao je milijarder na omiljenoj mreži konzervativaca Fox Newsu.

Trump koji je prije nekoliko dana "genijalnom" ocijenio strategiju Vladimira Putina u Ukrajini, još je jednom rekao da se ništa od toga ne bi dogodilo da je on još na vlasti.

- Sve se to događa zbog izborne krađe, ocijenio je, opetujući već poznate i neutemeljene optužbe o nepravilnostima na predsjedničkim izborima 2020. u koje milijuni Amerikanaca još vjeruju.

Dopodne zamjenik glasnogovornika Bijele kuće odgovorio je bez uvijanja: "Dvije odvratne i strašljive svinje koje mrze ono što Amerika jest i čiji je svaki postupak motiviran vlastitom slabošću i nesigurnošću, zabadaju njuške i slave gubitak nedužnih života", oštrim riječima je Andrew Bates kritizirao Donalda Trumpa i Vladimira Putina na Twitteru.

Stajalište Donalda Trumpa nipošto ne odražava stajalište republikanskog vodstva u Kongresu. Republikanski zastupnici, jednodušni u osudi ruske invazije, pozivaju Bidena na krajnje snažnu reakciju i podupiru predsjednikove odluke, barem u nekim pitanjima.

Republikanski senator Lindsey Graham predložio je da se zaplijene "luksuzni apartmani, umjetnine i jahte" ruskog predsjednika i "njegovih pomoćnika".

I bivši predsjednik George W. Bush, nerijetko kritičan prema Donaldu Trumpu, pozvao je "američki narod i vladu da budu solidarni s Ukrajinom".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!