18:52 / 20.01.2021.

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik HTV-a/IMS

Trump napustio Bijelu kuću, Biden je novi predsjednik

Foto: REUTERS/Brendan McDermid

Foto: REUTERS/Brendan McDermid

Foto: - / REUTERS

Čovjek s čak 50 godina političkog iskustva, dva potpredsjednička mandata i 7 senatorskih preuzeo je kormilo SAD-a.
Čovjek s čak 50 godina političkog iskustva, dva potpredsjednička mandata i 7 senatorskih preuzeo je kormilo SAD-a.➡️ Inauguracija iz minute u minutu

U utvrđenom Washingtonu, koji čuva 25 tisuća pripadnika nacionalne garde i tisuće policajaca, Joe Biden prisegnuo je na stubama Capitol Hilla pred 1000 uzvanika.

Zbog pandemije i sigurnosnih prijetnji, poljana National Mall, tradicionalno prepuna gledatelja, bila je zatvorena za javnost. Svečanom su činu svjedočili bivši predsjednici Bush, Clinton i Obama, potpredsjednik na odlasku Mike Pence, ali ne i Donald Trump.

Biden je ruku položio na 127 godina staru obiteljsku Bibliju. Tradicija je to koje su se držali i brojni drugi predsjednici poput Reagana i Roosevelta.

U inauguracijskom govoru podijeljenom američkom društvu poslao je snažnu poruku o zajedništvu.

- Na ovom tlu, gdje je prije samo nekoliko dana nasilje pokušalo potresti same temelje Kapitola, dolazimo zajedno kao jedna, nepodjeljiva nacija pod Bogom kako bismo proveli mirni prijenos vlasti, kako smo činili već više od dva stoljeća. Dok gledamo u budućnost na naš odvažni i optimistični američki način, vidimo naciju kakva možemo i moramo biti, poručio je u govoru Biden.

Oštro će se, kaže, suprotstaviti i političkom ekstremizmu u SAD-u.

- Porastu političkog ekstremizma, bjelačkog supremacizma i domaćeg terorizma moramo se suprotstaviti i pobijediti ih, rekao je.

Najavio je i odlučnu borbu protiv pandemije bolesti COVID-19, koja je u SAD-u odnijela više od 400 tisuća života.

- Virus, kakav se javi jednom u stoljeću, u jednoj je godini odnio onoliko života koliko je Amerika izgubila tijekom cijelog Drugog svjetskog rata. Milijuni su ostali bez posla, stotine tisuća tvrtki su zatvorene, rekao je.

Zakletvu je položila i Kamala Harris, kao prva potpredsjednica u povijesti SAD-a.

Prije inauguracije Joe Biden je u pratnji supruge bio na tradicionalnoj misi u katedrali sv. Mateja Apostola. No suprotno tradiciji, nisu ih ugostili predsjednik na odlasku i prva dama.

Donald Trump prvi je predsjednik u posljednjih 150 godina i tek četvrti u američkoj povijesti koji nije nazočio inauguraciji svojeg nasljednika. Napustio je Bijelu kuću prije njegova dolaska.

- Bila je ovo najveća čast u mojem životu, najbolji narod i najbolji dom. Iza nas su sjajne četiri godine i mnogo smo toga postigli... Nadam se da ovo nije dugotrajni oproštaj - vidjet ćemo se ponovno, poručio je Trump.

Helikopterom je odletio u vojnu zrakoplovnu bazu Andrews u Marylandu, gdje mu je organiziran svečani ispraćaj.

Oproštajna poruka u pomirljivom tonu.

- Želim novoj administraciji sreću i velik uspjeh. Imaju temelje na kojima mogu napraviti nešto zaista spektakularno, rekao je.

Poletio je zatim prema svojoj rezidenciji u Palm Beachu, kamo je stigao prije službenog isteka mandata. Svojim je suradnicima još prije rekao da ne namjerava napustiti Washington kao bivši predsjednik niti od Joea Bidena posuđivati predsjednički avion.Povijest ne pamti ovakvu primopredaju vlasti u Bijeloj kući. Joe Biden i Donald Trump nisu se ni susreli, umjesto stotina tisuća ljudi, na poljanama ispred američkog Kongresa postavljene su stotine tisuća zastava.

- Amerikancima se nešto mora priznati, oni znaju kreirati politički spektakl. Zastave na nacionalnoj šetnici uistinu izgledaju poetično i uistinu izgledaju kao da predstavljaju američke građane, javila je za središnji Dnevnik HTV-a Branka Slavica, koja je upravo s tog mjesta i pratila svečanost inauguracije.

- Grad je pust. Do ovog mjesta trebalo mi je tri i pol sata. Kontrole na svim uglovima, Nacionalna garda, policija, naoružani do zuba. Jako ljubazni, ali ne od velike pomoći, ispričala je, dodavši da velik broj novinara zapravo nije ni dobio akreditaciju i mnogi su izvještavali s pustih ulica DC-a, rekla je.➡️ Što je Rooseveltu bio radio, Trumpu je Twitter
➡️ Detalji inauguracije Joea Bidena
➡️ HRT prenosi inauguraciju novog američkog predsjednika Joea Bidena
➡️ Dvostruko oporezivanje i vize - što očekivati od Bidena?
➡️ Prisega bez bračnog para Trump
➡️ Avdagić: Trump zbog ega ne sudjeluje na inauguraciji
➡️ Trump na odlasku ukinuo zabranu lobiranja dužnosnicima administracije
➡️ Trump pristašama oproštajno poručio: Vratit ćemo se na neki način
➡️ Iza kulisa Bidenove inauguracije
Foto: REUTERS/Carlos Barria

Foto: REUTERS/Carlos Barria

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!