22:11 / 18.06.2018.

Autor: S.M./Hina

Trump naredio Pentagonu da osnuje svemirsku vojsku

-

-

Foto: - / -

Trump je još prije bio rekao da je sklon osnutku šestog roda vojske, uz kopnenu vojsku, zrakoplovstvo, ratnu mornaricu, pomorski korpus i obalnu stražu.
Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je u ponedjeljak želju da se osnuje šesti rod američkih oružanih snaga, "svemirske snage" ("space force") koje bi bile neovisne o zrakoplovstvu, ali ih još treba odobriti Kongres.

Ovime naređujem ministarstvu obrane i Pentagonu da odmah pristupe osnutku svemirskih snaga kao šestog roda oružanih snaga, rekao je u govoru o svemiru u Bijeloj kući. Imat ćemo zračne snage i svemirske oružane snage, izdvojene ali jednako važne, rekao je, zaključivši trenutačnu raspravu na žalost onih koji bi htjeli da nova svemirska vojska bude u sastavu zračnih snaga.

Trump je još prije bio rekao da je sklon osnutku šestog roda vojske, uz kopnenu vojsku, zrakoplovstvo, ratnu mornaricu, pomorski korpus i obalnu stražu.

U Kongresu već godinama žestoku raspravu vode zagovornici ravnopravnosti novog ogranka vojske s drugim korpusima i oni koji misle da je bolje priključiti ga zračnim snagama.

Svemirska vojska se ne može osnovati od danas do sutra i Kongres u svakom slučaju mora donijeti poseban zakon o tom pitanju. Da bismo branili Ameriku nije dovoljna puka prisutnost u svemiru, moramo zavladati svemirom, istaknuo je Trump.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!