07:28 / 27.09.2020.

Autor: Branka Slavica/HTV/IMS

Trump nominirao Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda

Foto: REUTERS/Carlos Barria

Foto: REUTERS/Carlos Barria

Foto: - / REUTERS

Bude li potvrđena, 48- godišnja Amy Coney Barrett bit će treća žena u sadašnjem sazivu i najmlađa od svih sudaca u povijesti najvišeg američkog suda.
Bude li potvrđena, 48- godišnja Amy Coney Barrett bit će treća žena u sadašnjem sazivu i najmlađa od svih sudaca u povijesti najvišeg američkog suda.

Donald Trump
ovaj je put za Vrhovni sud odabrao konzervativnu pravnicu kojoj i ideološki protivnici priznaju stručnost.

Ugledna profesorica prava,  2017. imenovana je za sutkinju jednog od 13 federalnih žalbenih sudova, i već je prošla stroge sigurnosne provjere, proces koji traje oko dva mjeseca.

U Vrhovnom bi sudu trebala zamijeniti feminističku ikonu, Ruth Bader Ginsburg. To će zasigurno izazvati burne reakcije velikog broja obožavatelja nedavno preminule sutkinje. 

Prihvaćajući nominaciju, unatoč ideološkim razlikama, Barrett je odala duboko poštovanje prema svojoj liberalnoj prethodnici, te dala do znanja kako je svjesna kako put do njezina imenovanja neće biti jednostavan.

Demokrati kritiziraju njezine pozicije oko pobačaja i zdravstva.

Amy Coney Barrett praktična je katolkinja, udana za odvjetnika iz Indiane, majka sedmoro djece, od koji je dvoje usvojeno s Haitija.

Njezino saslušanje pred senatskim Odborom za pravosuđe počinje 12. listopada, trajat će četiri dana.

O imenovanju sutkinje Barrett Senat ,u kojem republikanci imaju većinu,  mogao bi glasovati uoči predsjedničkih izbora 3.studenog. I tako dodatno zaoštriti političku dramu u utrci za Bijelu kuću 2020.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!