23:10 / 18.09.2020.

Autor: Hina

Trump obećao da će se do travnja proizvesti dovoljno cjepiva za sve Amerikance

Foto: REUTERS/Tingshu Wang

Foto: REUTERS/Tingshu Wang

Foto: - / REUTERS

Nije naveo koji će proizvođači biti kadri isporučiti te količine, ali dvije su tvrtke, Moderna i Pfizer, u trećoj aktivnoj fazi kliničkih ispitivanja svojih eksperimentalnih cjepiva.
Donald Trump je obećao u petak da će se do kraja godine proizvesti 100 milijuna doza cjepiva za covid-19 i dovoljno da se do travnja 2021. cijepi 330 milijuna Amerikanaca.

- Proizvest ćemo najmanje 100 milijuna doza do kraja godine, a onda najvjerojatnije puno više, stotine milijuna doza bit će raspoložive svaki mjesec te ćemo do travnja imati dovoljno cjepiva za sve Amerikance, rekao je američki predsjednik na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući, ponovo pokazujući optimizam u vezi s rezultatima kliničkih ispitivanja eksperimentalnog cjepiva.

Nije naveo koji će proizvođači biti kadri isporučiti te količine, ali dvije su tvrtke, Moderna i Pfizer, u trećoj aktivnoj fazi kliničkih ispitivanja svojih eksperimentalnih cjepiva, prva očekuje rezultate u studenom, a druga u listopadu.

Obje tvrtke su potpisale ugovor s američkom vladom o isporuci stotina milijuna doza pa su američke zdravstvene vlasti počele pripremu kako bi ih mogle uskladištiti i prve pošiljke isporučiti već u listopadu, 24 sata pošto cjepivo odobri Agencija za lijekove (FDA).

Cjepivo će se davati u dva puta u razmaku od tri do četiri tjedna.

Dostupnost američkog cjepiva važna je tema predizborne utrke za predsjedničke izbore 3. studenog u kojoj je demokratski kandidat Joe Biden rekao da ne vjeruje Donaldu Trumpu istaknuvši da cjepivo treba odobriti samo uz poštovanje strogih sigurnosnih standarda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!