Trump obustavio putovanja iz Europe u SAD, Hrvatska i Irska nisu na popisu

12.03.2020.

06:37

Autor: Branka Slavica/D.M./Hina

-

-

Foto: - / -

Trump nije dao popis zemalja na koja se ta odluka odnosi, već je jednostavno rekao da se ograničenja putovanja primjenjuju na cijelu Europu.
Američki predsjednik Donald Trump na 30 je dana obustavio sva putovanja iz Europe u SAD kako bi se spriječilo širenje koronavirusa u SAD-u. Zabrana će se primjenjivati od petka u ponoć po američkom vremenu.

Najnovije današnje vijesti o pandemiji koronavirusa pročitajte ovdje.

- Da novi slučajevi ne bi ušli u našu zemlju, obustavit ćemo sva putovanja iz Europe u SAD-e u idućih 30 dana, rekao je Trump u srijedu navečer u televizijskom obraćanju u Bijeloj kući. Poručio je i da se ograničenja putovanja ne odnose na Ujedinjeno Kraljevstvo , gdje je do sada potvrđeno 460 slučajeva oboljelih od koronavirusa.

Trump nije dao popis zemalja na koja se ta odluka odnosi, već je jednostavno rekao da se ograničenja putovanja primjenjuju na cijelu Europu. Restrikcije se odnose na putnike, ne na dobra, objasnila je Bijela kuća naknadno.

Hrvatska i Irska nisu na popisu

Zabrana letova iz Europe u SAD stupa na snagu u petak u ponoć i odnosi se na države Europske unije koje su obuhvaćene Šengenskim prostorom. Hrvatska i Irska nisu na popisu država koje je objavilo američko Ministarstvo domovinske sigurnosti.

Trump je najavio i pomoć  koja će „osigurati da američki radnici pogođeni virusom mogu ostati kući bez financijskih tegoba“. Planirani su i krediti s niskim kamatnim stopama za krizom pogođene tvrtke.

Od Capitol Hilla traži da dopusti nove porezne olakšice na plaće. O tome će zastupnici i senatori odlučivati tek nakon 23. ožujka. Do tada traje redovita stanka u Kongresu  koji je zbog koronavirusa do daljnjega zatvoren za turiste.

U SAD-u je potvrđeno 1135 oboljelih od koronavirusa, a umrlo je 38 osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!